Γεωργία χωρίς ορυκτά καύσιμα: Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι μειώσεις εκπομπών για τη γεωργία
Γεωργία χωρίς ορυκτά καύσιμα: Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι μειώσεις εκπομπών για τη γεωργία

Την τελευταία δεκαετία, οι εκστρατείες κατά των σύγχρονων λιπασμάτων, του καυσίμου ντίζελ και των ρευμάτων αγελάδων οδηγούν σε κανονισμούς που σκοτώνουν τις φάρμες στην Ευρώπη. Κάποιοι προτεινόμενοι κανονισμοί στις ΗΠΑ κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο κόσμος έχει κάνει απίστευτες προόδους στην παραγωγή τροφίμων και στη μείωση των ποσοστών υποσιτισμού, παρά την αύξηση του πληθυσμού. Όπως συμβαίνει με πολλές βιομηχανίες, τα οφέλη για την ανθρωπότητα έρχονται πίσω από τη μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο Brett Moline, διευθυντής δημοσίων και κυβερνητικών υποθέσεων για την ομοσπονδία του Wyoming Farm Bureau, είπε στην Cowboy State Daily ότι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, οι κακές πολιτικές μπορεί να καταλήξουν να βλάψουν τους πάντες.

«Ο καταναλωτής είτε θα πεινούσε είτε θα πλήρωνε πολλά περισσότερα για να έχει μια αξιόπιστη, ασφαλή προμήθεια τροφίμων», είπε ο Moline.

Κάνοντας περισσότερα με λιγότερα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γεωργικός τομέας, ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) — ένα μέτρο της αξίας όλων των παραγόμενων αγαθών — μειώθηκε από περίπου 45% το 1839 σε λιγότερο από 1% το 2016. Ουσιαστικά, πολύ λιγότερο η οικονομία των ΗΠΑ είναι αφοσιωμένη στην παραγωγή τροφίμων από ό,τι πριν από σχεδόν 200 χρόνια.

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα σε σύγκριση με τα παγκόσμια ποσοστά πείνας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν μειωθεί από σχεδόν 35% το 1970 σε λιγότερο από 13% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις ραγδαίες αυξήσεις του πληθυσμού, περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται καλύτερα από ποτέ — και αυτό συμβαίνει με λιγότερη βιομηχανική παραγωγή αφιερωμένη στην παραγωγή τροφίμων.

Εκπομπές στη γεωργία

Η γεωργία στις ανεπτυγμένες χώρες χρησιμοποιεί σήμερα πολλά προϊόντα πετρελαίου.

Εκτός από το καύσιμο ντίζελ που τροφοδοτεί τα μηχανήματα, υπάρχει και η παραγωγή σύγχρονων λιπασμάτων, τα οποία απαιτούν αμμωνία. Τα λιπάσματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με γεωργικό εξοπλισμό ακριβείας που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χρήσης χημικών, έχουν αυξήσει τις αποδόσεις, επιτρέποντας στα αγροκτήματα σήμερα να παράγουν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη γη.

Η παραγωγή αμμωνίας συμβάλλει περίπου στο 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία, την Ακαδημία Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2020, η γεωργία στις ΗΠΑ συνεισέφερε περίπου το 11% του συνόλου της χώρας, σύμφωνα με την EPA. Το ζωικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών στη γεωργία, δηλαδή λιγότερο από το 3% του συνόλου της χώρας.

Σύμφωνα με το Climate Watch, το 2020, οι καλλιέργειες, η καύση καλλιεργειών, η καλλιέργεια ρυζιού, τα γεωργικά εδάφη και τα ζώα και η κοπριά ήταν το 16,2% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η γεωργία βρίσκεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο για τη συμβολή της στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι κινήσεις για την απαγόρευση του κόκκινου κρέατος κερδίζουν δημοτικότητα.

Υπάρχει ακόμη ένα μικρότερο υποσύνολο της συνολικής κίνησης που θέλει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν την πρωτεΐνη από το κρέας με πρωτεΐνη από έντομα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκπόνησε μια έκθεση το 2013 που περιγράφει λεπτομερώς πώς περισσότερο από τη διατροφή του κόσμου θα μπορούσε να προέρχεται από έντομα.

Οι κανονισμοί για τη μείωση των εκπομπών στη γεωργία εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, και αυτό είναι εις βάρος της γεωργίας.

Στην Ιρλανδία, νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών θα απαιτήσουν από τους κτηνοτρόφους να θανατώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αγελάδες. Σε μια χώρα με λίγη άλλη βιομηχανία, το 33% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ιρλανδίας προέρχεται από τη γεωργία.

Οι Γάλλοι αγρότες πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην πράσινη ατζέντα της χώρας, με εκατοντάδες τρακτέρ να κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της χώρας στο Παρίσι.

Πέρυσι, οι Ολλανδοί αγρότες στην Ολλανδία κέρδισαν την παγκόσμια προσοχή για τις διαμαρτυρίες τους.

Όχι μόνο Ευρώπη

Αν και οι ΗΠΑ δεν είχαν το ίδιο επίπεδο περιορισμού, ο πόλεμος των ακτιβιστών για το κλίμα κατά των αγροτών δεν περιορίζεται στην Ευρώπη.

Τον Μάιο, περισσότερα από 100 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensleer, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με έναν προτεινόμενο κανόνα της SEC που θα βοηθήσει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές αξιολογήσεις (ESG) για επενδύσεις.

Μερικές φορές αναφέρεται ως «αφυπνισμένος καπιταλισμός», το ESG αξιολογεί τα κεφάλαια με διάφορους δείκτες φιλικών προς την προοδευτική πολιτική που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας και τις σχέσεις της κοινότητας. Οποιοσδήποτε κλάδος με εκπομπές αερίων θερμοκηπίου βαθμολογείται κάτω.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί SEC θα απαιτήσουν από τις μεγάλες εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με τις οποίες συνεργάζονται.

«Ο χρόνος και η ενέργεια που αφιερώνεται για τη συμμόρφωση με αυτόν τον νέο κανονισμό θα αποτρέψει τους Αμερικανούς αγρότες από τον πρωταρχικό τους στόχο να παράγουν τρόφιμα, καύσιμα και φυτικές ίνες της χώρας μας», ανέφερε η επιστολή τον Μάιο.

Το κίνημα ESG είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τις εταιρείες που αναπτύσσουν ορυκτά καύσιμα να βρουν χρηματοδότηση.

Εάν η επιβολή των προτύπων ESG από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γίνει πραγματικότητα, ο αγροτικός δανεισμός, από τον οποίο εξαρτώνται οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Γεωργία και Ενέργεια

Ο Moline είπε ότι η γεωργία στην Αμερική θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς το πετρέλαιο.

«Χωρίς ορυκτά καύσιμα, η γεωργία, στην κλίμακα που δραστηριοποιούμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν ουσιαστικά αδύνατη», δήλωσε ο Moline.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς τα είδη εξοπλισμού και λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αγρότες.

Ο Jusper Machogu είναι αγρότης στην Κένυα και υποστηρικτής της ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική.

Είναι επικριτής των αναπτυγμένων χωρών που προσπαθούν να εμποδίσουν την Αφρική να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα. Κάνει σύντομα βίντεο με όλη τη χειρωνακτική εργασία που απαιτείται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των καλλιεργειών όπου ζει.

Χειρωνακτική εργασία

Σε μικρές φάρμες που είναι περίπου 2,5 στρέμματα, οι αγρότες στην Κένυα καλλιεργούν, μεταξύ άλλων, κεχρί. Είναι ένα είδος δημητριακών παρόμοιο με το σόργο.

Ο Machogu είπε στο Cowboy State Daily ότι χρειάζονται έξι μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή. Περίπου 40 με 50 άτομα θα δουλέψουν τα 2,5 στρέμματα, και όλα γίνονται στο χέρι.

Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αγρότες, όπως ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Ο Mochuga είπε ότι κάνουν κάποιους ψεκασμούς για αφίδες, ένα μικρό έντομο, αλλά όπως όλα τα άλλα, γίνεται με το χέρι. Για να εφαρμόσει φυτοφάρμακα, ο Mochuga περπατά μέσα από ένα χωράφι με ένα δοχείο φυτοφαρμάκων στην πλάτη του, ψεκάζοντας τις καλλιέργειες με ένα ραβδί.

Αντί να ψεκάζουν ζιζανιοκτόνα, ξεριζώνουν με το χέρι. Η δουλειά απαιτεί 40 έως 50 άτομα να εργάζονται από τις 8 το πρωί έως τις 5 το βράδυ, είπε ο Mochuga. Είναι μερικές δεκάδες άνθρωποι που σέρνονται με τα χέρια και τα γόνατά τους για να τραβήξουν τα ζιζάνια με το χέρι.

«Είναι κουραστικό», είπε ο Μότσουγκα.

Επίσης δεν έχουν μηχανήματα για την κατασκευή αρδευτικών καναλιών. Πριν από είκοσι χρόνια, είπε ο Mochuga, θα κουβαλούσαν στα κεφάλια τους κανάτες νερού 10 γαλονιών από ρυάκια και λίμνες σε απόσταση έως και 2 μιλίων.

Τώρα, έχουν μοτοσικλέτες και ο Mochuga είπε ότι πληρώνει 1 $ για να μεταφερθούν 50 γαλόνια στη φάρμα του.

«Είναι αρκετά βολικό», είπε ο Μότσουγκα.

Τεράστια Διαφορά

Στην πατρίδα του, ο Mochuga υποστηρίζει τη μηχανοποίηση της γεωργίας στην Κένυα.

Όταν μιλά για αναβάθμιση σε αγροτικά μηχανήματα, κάνει λόγο για αγορά τρακτέρ 50 ίππων. Οι αγρότες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα τρακτέρ για μικρές δουλειές στο αγρόκτημα. Μια αμερικανική κομβίνα που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή έχει εξαπλάσια ιπποδύναμη. Αλλά για έναν Κενυάτη αγρότη, ένα τρακτέρ 50 ίππων θα μείωνε πάρα πολύ τη χειρωνακτική εργασία.

«Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά. Και αφού βρούμε μηχανήματα, φυσικά, απαιτούν ορυκτά καύσιμα», είπε ο Μότσουγκα.

Όταν οι άνθρωποι απελευθερώνονται από την εργασία της παραγωγής τροφίμων, βρίσκουν νέες σταδιοδρομίες και η οικονομία αναπτύσσεται.

Απουσία Πετρελαίου

Οι επικριτές του ακτιβισμού για το κλίμα επισημαίνουν ότι το κίνημα επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά χωρίς να εξετάζουν γιατί βάζουμε αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαρχής.

Ο κλιματολόγος Michaell Mann, διάσημος για την παραγωγή του αμφισβητούμενου γραφήματος «μπαστούνι χόκεϊ» που δείχνει την πρόσφατη ταχεία υπερθέρμανση, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη γεωργία στο βιβλίο του «The Madhouse Effect: How Climate Change Denial Is Threatening Our Planet».

Πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται ότι τα αγροτικά μηχανήματα λειτουργούν με ντίζελ και τα σύγχρονα λιπάσματα απαιτούν φυσικό αέριο. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη διερευνώνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της απουσίας ορυκτών καυσίμων.

Οι αγρότες στην Κένυα μπορούν να σας πουν τα πάντα για αυτό.

Πραγματικά Σημαντικό

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μια συζήτηση που κάνουν οι αγρότες, αλλά αυτό είναι στο πλαίσιο της πρόκλησης της κερδοφόρας παραγωγής τροφίμων.

Όσο και αν οι αγρότες δέχονται άσχημα ραπ για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, η δουλειά τους βασίζεται στην υγεία του εδάφους και του αέρα.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικά σημαντική. Είναι κάτι που όλοι μας ενδιαφέρει και πρέπει όλοι να το σκεφτόμαστε. Και νομίζω ότι είναι κάτι που κάθε κλάδος προσπαθεί συνειδητά να βελτιώσει», δήλωσε η υπέρμαχος της γεωργίας Michelle Miller σε μια συνέντευξη στην Cowboy State Daily τον Ιανουάριο.

Πηγή: cowboystatedaily.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις