Χαλκός: Η μελλοντική κορυφαία επένδυση μεταξύ των βασικών μετάλλων

Ο χαλκός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα του μέλλοντος. Είναι σημαντικός για τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ρόλος του χαλκού στην οικονομία είναι πραγματικά κρίσιμος, όπως αντικατοπτρίζεται από την ProfitLevel, κατά την ανάλυση της θέσης των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

 

Ο θεμελιώδης ρόλος του χαλκού στην οικονομία

 

Το συγκεκριμένο μέταλλο έχει γίνει δημοφιλές για τις μοναδικές του ιδιότητες στην κατασκευή, τις  υποδομές και την άμυνα. Μία από τις εξαιρετικές ιδιότητες του χαλκού είναι η αντοχή του στη διάβρωση, γι' αυτό και μπορεί να βρεθεί σε αγωγούς και σωλήνες νερού. Η βασική υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα έχει καταστήσει τον χαλκό δημοφιλές υλικό για ηλεκτρικά καλώδια. Οι ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα αιολικά πάρκα ή οι ηλιακοί συλλέκτες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτόν. Εν προκειμένω, καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους ο χαλκός είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα τα επόμενα χρόνια.

 

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η έλλειψη χαλκού θα αρχίσει να εμφανίζεται φέτος. Η έλλειψη εφοδιασμού σε χαλκό θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα επιδεινωθούν και δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε μια επικείμενη ύφεση[1]. Οι ελλείψεις του βασικού μετάλλου αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2030, αλλά πιθανότατα θα διαρκέσουν περισσότερο.

 

Λόγοι έλλειψης χαλκού

 

Ένας από τους πρώτους λόγους της παγκόσμιας έλλειψης χαλκού είναι η μη προβλεψιμότητα των ροών εφοδιασμού στη Νότια Αμερική. Η αδιάκοπη αναταραχή στο Περού προκαλεί δυσπιστία στους πελάτες, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού. Το εμπόριο μετάλλων είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή, καθώς πολλές φορές υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα λατομεία εξόρυξης.

 

Τον Ιανουάριο, η Glencore, η οποία εδρεύει στο Περού, ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στο ορυχείο χαλκού της Antapacaccay λόγω διαμαρτυριών. Ένας άλλος βασικός προμηθευτής του εμπορεύματος χαλκού είναι η Χιλή. Η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας προσφοράς. Είδαμε επίσης μείωση της προσφοράς από αυτήν τη χώρα. Εξίσου σημαντική αιτία για την έλλειψη χαλκού είναι η αυξημένη ζήτηση που προκαλείται από τη μετατροπή στον ενεργειακό τομέα.

 

Αντιδράσεις στην αγορά

 

Κοιτώντας πίσω, οι προσδοκώμενες μελλοντικές προβλέψεις χαλκού σημείωσαν απώλεια περίπου 15% το προηγούμενο έτος*. Στις αρχές του 2023, η τιμή άρχισε να αυξάνεται σχεδόν κατά 11%, θέτοντας την στη καλύτερη απόδοση πλήρους έτους από το 1980. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, θα μπορούσαμε να δούμε μια μελλοντική πτώση της αξίας του χαλκού προς $4 ανά λίβρα, τη χαμηλότερη τιμή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, η κατάργηση της πολιτικής «zeroCovid» θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές του χαλκού. Η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα θα οδηγήσει σε αύξηση ζήτησης για βασικά προϊόντα τους επόμενους μήνες. Η αξία του χαλκού έχει

 

επίσης βοηθηθεί από τη μείωση της αξίας του δολαρίουτων ΗΠΑ και την επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ στις αρχές του έτους.

 

Προθεσμιακές προβλέψεις επιδόσεων χαλκού τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: Investing)*

 

Ανάλυση από τηνProfitLevel

 

 

* Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές

 

[1] Οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέλλον βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι ανακριβείς ή λαμβάνουν υπόψη το τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να μεταβληθεί. Τέτοιες εκτιμήσεις δεν εγγυώνται μελλοντική απόδοση καθώς ενέχουν κινδύνους και άλλους απρόβλεπτους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εκτιμήσεις.

 

Η ProfitLevel είναι εγγεγραμμένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μιας Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (CIF), εγκεκριμένη και ρυθμιζόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC).

Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή/και επενδυτική έρευνα ή/και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές.Αυτό το υλικό ετοιμάστηκε μόνο για ενημερωτικούς/εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν συνεπάγεται υποχρέωση διενέργειας επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντικές επιδόσεις. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων συνδεδεμένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών/δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από επένδυση που έγινε με βάση τις εν λόγω πληροφορίες/δεδομένα.Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο ταχείας απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. Το 87,06% των λογαριασμών ιδιωτών επενδυτών χάνουν χρήματα όταν διαπραγματεύονται CFD με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις