Bloomberg: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου σημείωσαν την πρώτη απώλεια σε μια εβδομάδα με προβλήματα εφοδιασμού στη Μαύρη Θάλασσα
Bloomberg: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου σημείωσαν την πρώτη απώλεια σε μια εβδομάδα με προβλήματα εφοδιασμού στη Μαύρη Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού υποχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών ότι η Ρωσία θα εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας απειλή για τη φύτευση και τη συγκομιδή στον βασικό παραγωγό και μειώνοντας τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η βασική διατροφή υποχώρησε 0,5% στα 7,965 δολάρια το μπουσέλ στο Σικάγο, η πρώτη πτώση σε πέντε συνεδρίες. Οι τιμές διαπραγματεύονταν κοντά στα υψηλά δύο μηνών καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος. Η ζημιά στις υποδομές ή η επιδείνωση της σύγκρουσης θα παρεμπόδιζε τις αποστολές, οι οποίες μετρούν περίπου το ένα τρίτο πίσω από την προηγούμενη σεζόν.

«Το συμβόλαιο σίτου του Μαρτίου στο Σικάγο παρουσιάζει ελαφρά κέρδη αφού έφτασε σε υψηλό έξι εβδομάδων», δήλωσε ο Terry Reilly, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της Futures International. «Το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα περιορίζουν τις απώλειες».

Ο ρυθμός των εξαγωγών έχει βελτιωθεί από την αρχή της σεζόν, καθώς η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ενισχύει τις θαλάσσιες αποστολές. Η συμφωνία πρόκειται να ανανεωθεί στα μέσα Μαρτίου και το μέλλον της είναι ασαφές. Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία ζήτησε παράταση στις συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου.

Η Ουκρανία ενέκρινε πρόταση για αύξηση της ελάχιστης χωρητικότητας πλοίων εξαγωγής σιτηρών που χρησιμοποιούν τον διάδρομο καλλιέργειας στους 25.000 τόνους. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περίπου ενάμιση μήνας μέχρι τα μεγαλύτερα πλοία να ενισχύσουν τον όγκο των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων λόγω του αργού ρυθμού των επιθεωρήσεων πλοίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.

Στις υπόλοιπες αγορές, το καλαμπόκι και η σόγια σημείωσαν πτώση. Η σόγια βρίσκεται σε ανοδική τάση από τον Οκτώβριο, καθώς η ξηρασία μείωσε τις καλλιέργειες στην Αργεντινή και έπληξε την παραγωγή στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας. Ο κορυφαίος παραγωγός της Βραζιλίας εξακολουθεί να οδεύει προς ρεκόρ παραγωγής. Περαιτέρω, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκταση και τις καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ και τον Καναδά αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις