Η Γαλλία προωθεί την εκτίμηση της έκτασης του μαλακού σίτου για το 2023, αυξάνει την ελαιοκράμβη
Η Γαλλία προωθεί την εκτίμηση της έκτασης του μαλακού σίτου για το 2023, αυξάνει την ελαιοκράμβη

Το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας αύξησε ελαφρώς την Τρίτη την εκτίμησή του για την έκταση που έχει σπαρθεί με μαλακό σιτάρι για τη συγκομιδή του 2023, ενώ προχώρησε σε μια πιο έντονη αναθεώρηση προς τα πάνω για τη σπορά της ελαιοκράμβης.

Η έκταση του χειμερινού μαλακού σίτου ήταν πλέον 4,76 εκατομμύρια εκτάρια, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση των 4,75 εκατομμυρίων τον Δεκέμβριο.

Η νέα εκτίμηση ήταν αυξημένη κατά 2% σε σύγκριση με την έκταση που συγκομίστηκε το 2022 και 0,4% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε το υπουργείο σε έκθεση καλλιέργειας.

Για τη χειμερινή ελαιοκράμβη, η αναμενόμενη έκταση για τη φετινή συγκομιδή αυξήθηκε σε 1,34 εκατομμύρια εκτάρια από 1,29 εκατομμύρια που υπολογιζόταν τον Δεκέμβριο, τώρα 9% πάνω από το περσινό επίπεδο και σχεδόν 11% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μαλακό σιτάρι και η ελαιοκράμβη είναι, αντίστοιχα, οι καλλιέργειες δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με τη μεγαλύτερη παραγωγή.

Το χειμερινό μαλακό σιτάρι και η ελαιοκράμβη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής των καλλιεργειών στη Γαλλία.

Για το κριθάρι, το υπουργείο αύξησε την εκτίμησή του για τη χειμερινή έκταση σε 1,34 εκατομμύρια εκτάρια από αρχική πρόβλεψη 1,30 εκατομμύρια. Αυτό ήταν 3,7% υψηλότερο από πέρυσι και 7% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή κριθαριού στη Γαλλία περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Το υπουργείο πρόκειται να δώσει μια πρώτη εκτίμηση της έκτασης του ανοιξιάτικου κριθαριού τον Απρίλιο.

Για το σκληρό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, το υπουργείο διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για τη χειμερινή σπορά για φέτος σε 233.000 στρέμματα, 4,8% λιγότερο από πέρυσι και 12,6% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι καλλιέργειες γαλλικού σιταριού και κριθαριού ήταν σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει του χειμώνα. Αλλά οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν τώρα έναν ξηρό Φεβρουάριο, εγείροντας ορισμένες ανησυχίες της αγοράς ενόψει της βασικής ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου.

Για τη συγκομιδή 2022, η εκτιμώμενη παραγωγή ζαχαρότευτλων αναθεωρήθηκε ελαφρά σε 31,60 εκατομμύρια τόνους, αλλά ο όγκος μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι καλλιέργειες που σπάρθηκαν την άνοιξη, όπως το ζαχαρότευτλο και ο καλαμπόκι, επλήγησαν από την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα πέρυσι.

Η εκτιμώμενη παραγωγή αραβοσίτου, εξαιρουμένης της καλλιέργειας για σπόρους, διατηρήθηκε στους 10,58 εκατομμύρια τόνους, 30% κάτω από το 2021.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις