Politico: 4 από τους αγρότες του Κογκρέσου εξετάζουν τον τρόπο επίλυσης των υψηλών τιμών των τροφίμων
Politico: 4 από τους αγρότες του Κογκρέσου εξετάζουν τον τρόπο επίλυσης των υψηλών τιμών των τροφίμων

Ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί τον Ιανουάριο, τροφοδοτούμενος από τη συνολική μείωση του κόστους της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών. Αλλά ένα σημείο δεδομένων παραμένει πεισματικά υψηλό: οι τιμές των τροφίμων. Και λίγοι στην Ουάσιγκτον μπορούν να συμφωνήσουν για τον καλύτερο τρόπο να τους χαλιναγωγήσουν.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρά στο 6,4 τοις εκατό από 6,5 τοις εκατό, ένα ποσοστό που είναι πιθανό να ενθουσιάσει τον Λευκό Οίκο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, η έκθεση - μια προσεκτική μέτρηση της οικονομίας - διαπίστωσε επίσης ότι η τιμή των τροφίμων τον Ιανουάριο αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 10,1 τοις εκατό υψηλότερη από ό, τι ήταν τον Ιανουάριο του 2022, με το κόστος των αυγών, του κρέατος και των πουλερικών να οδηγεί στην μέγα κύμα.

Ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού σημείωσε ελαφρά μείωση, οι τιμές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση με το κόστος στέγασης να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση.

Οι παράγοντες που οδηγούν τις υψηλές τιμές των τροφίμων είναι περίπλοκοι και οι πολιτικοί ηγέτες έχουν λίγα εργαλεία για να τους αντιμετωπίσουν. Έτσι, το POLITICO στράφηκε σε μια ομάδα ειδικών της Ουάσιγκτον - τέσσερα μέλη του Κογκρέσου που είναι επίσης εργαζόμενοι αγρότες.

Υπήρξε δικομματική συμφωνία για πολλούς από τους κύριους παράγοντες του πληθωρισμού των τροφίμων. Αλλά αυτή η συμφωνία εξατμίστηκε όταν ρωτήσαμε τι μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να την επιβραδύνει.

Οι απαντήσεις των νομοθετών, παρακάτω, έχουν τροποποιηθεί για λόγους έκτασης και σαφήνειας.

POLITICO: Τι αυξάνει το κόστος για εσάς στη φάρμα σας;

Ο γερουσιαστής Jon Tester (D-Mont.), ο αυτοαποκαλούμενος «μόνο εργαζόμενος αγρότης» στη Γερουσία, ο οποίος δημοσιεύει συχνά ενημερώσεις στο Twitter ενώ οδηγεί μια καμπίνα στα χωράφια του με σιτάρι:

«Επισκευές. Το κόστος του καυσίμου ντίζελ, ειδικότερα. Το κόστος των ελαστικών. Εννοώ, επισκευές, προμήθειες και ενέργεια. Οι επισκευές θα ήταν ως επί το πλείστον ανθρώπινο δυναμικό και μετά το ντίζελ του ντίζελ».

Αντιπρόσωπος Doug LaMalfa (R-Calif.), αγρότης ρυζιού στη Βόρεια Καλιφόρνια και συχνός επικριτής της κυβέρνησης Biden:

«Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος παραγωγής ενός στρέμματος ρυζιού στο ίδιο επίπεδο με πριν από λίγα χρόνια… τότε το ντίζελ μου δεν χρειάζεται να μου κοστίσει πεντέμισι δολάρια το γαλόνι έναντι δυόμισι δολαρίων μισό. Τότε το λίπαμά μου δεν χρειάζεται να τριπλασιαστεί, μερικά από τα φυτοφάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιήσω για τον έλεγχο των ζιζανίων και άλλων. Έχουν αυξηθεί δραματικά».

Απ. John Rose (R-Tenn.), πρώην επίτροπος γεωργίας του Τενεσί που εκτρέφει βοδινό αγελάδες στη φάρμα του:

«Οι αγρότες, όπως και οι καθημερινοί καταναλωτές, αγοράζουμε πολλά καύσιμα για να κάνουμε αυτό που κάνουμε και οι τιμές για αυτό έχουν αυξηθεί δραματικά. Όπως κάθε αγοραστής αυτοκινήτων, είναι δύσκολο να βρεις τρακτέρ λόγω των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και υπάρχουν πιο ακριβά ανταλλακτικά».

Αντιπρόσωπος Jim Costa (D-Calif), ένας αγρότης αμυγδάλων που εκπροσωπεί το Φρέσνο, μια κρίσιμη αγροτική περιοχή στην κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνια:

«Το κόστος της ενέργειας. Λίπασμα. Καλλιεργώ αμύγδαλα και το κόστος των μελισσών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Και το κόστος της υπεργολαβίας, δεν είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω τον δικό μου εξοπλισμό συγκομιδής για τα αμύγδαλά μου, γι' αυτό το προσέλαβα… αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

POLITICO: Ως αγρότης, τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για να διορθωθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων;

Δοκιμαστής: «Περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά. Είναι τόσο απλό. Άρα αυτό που έχει κάνει η διοίκηση με την επεξεργασία του κρέατος είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα χρειαζόταν να περάσουν τους λογαριασμούς μου [στην αγορά βοοειδών] για να ασχοληθώ με την άμεση τιμολόγηση και τον ειδικό ερευνητή. Ο καπιταλισμός λειτουργεί όταν υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν συμβαίνει όταν υπάρχει ενοποίηση».

LaMalfa: «[Η Ενέργεια] είναι μία. Επίσης επιβολή του εμπορίου. Ο [πρώην πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ είχε μια συμφωνία με την Κίνα τότε. … Τα προϊόντα μας ag υποφέρουν πολύ επειδή [η Κίνα] δεν εκπληρώνει τους στόχους που είχαν τεθεί για το τμήμα ag της.

Μίλησα με τον πρόεδρο αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας [της Πολιτείας της Ένωσης] και του μίλησα για το νερό, το νερό της Καλιφόρνια. Χρειαζόμαστε το Bureau of Reclamation και τις άλλες ομοσπονδιακές ρυθμιστικές οντότητες να μας περιορίσουν λίγο».

Ρόουζ: «Το μεγαλύτερο πράγμα που συμβάλλει στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή είναι οι ανεξέλεγκτες κρατικές δαπάνες στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αλλά τότε έχετε επίσης απλώς μια επίθεση ρυθμίσεων που στέκεται εμπόδιο στην τρέχουσα παραγωγή… τους τύπους πολιτικών που παρεμβαίνουν στο να μπορούν οι αγρότες να πάρουν στα χέρια τους τα εξαιρετικά απαραίτητα φυτοφάρμακα».

Κόστα: «Έχουμε ένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, και αυτό είναι η ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων. … Είτε πρόκειται για τα σχολεία μας είτε για άλλα προϊόντα, ένα από τα πράγματα που θέλω να εξετάσω αυτή την επανέγκριση λογαριασμών αγροκτημάτων είναι πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά με αυτές τις επιπτώσεις.

Τότε, αν δεν είναι ακραίες ξηρασίες ή πλημμύρες, δεν ξέρω σε ποια κατηγορία βάζεις τη γρίπη των πτηνών. Είναι σαφές ότι αυτά είναι πράγματα που αναζητούμε καλύτερη δυνατότητα να παρέχουμε στην επανέγκριση των λογαριασμών του αγροκτήματος, [όπου] σχεδιάζουμε για πολλά επεμβατικά παράσιτα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις