ΗΠΑ: Τα αυγά είναι 70% πιο ακριβά από ό,τι πριν από ένα χρόνο
ΗΠΑ: Τα αυγά είναι 70% πιο ακριβά από ό,τι πριν από ένα χρόνο

Τον Ιανουάριο, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τρίτη. Κατά το έτος έως τον Ιανουάριο, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 70,1%.

Μια εξαιρετικά μεταδοτική, θανατηφόρα γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει όλεθρο στην αγορά αυγών, περιορίζοντας την εθνική προσφορά αυγών. Αυτό, συν το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών και μεταφοράς για τους παραγωγούς, έχει αυξήσει τις τιμές. Και ορισμένοι παραγωγοί αυξάνουν επίσης τα δικά τους κέρδη εν μέσω της αναταραχής, με αποτέλεσμα ορισμένοι να απαιτούν μια ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή αύξηση των τιμών.

Στη χονδρική αγορά, οι τιμές των αυγών σημείωσαν ρεκόρ τον Δεκέμβριο και έκτοτε μειώνονται σταθερά. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτές οι μειώσεις δεν έχουν φτάσει στους καταναλωτές, όπως φαίνεται στους αριθμούς του Ιανουαρίου.

Και σε σύγκριση με άλλα είδη παντοπωλείου, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν πιο δραματικά.

Αλλά πολλά άλλα τρόφιμα έγιναν πιο ακριβά και φέτος. Οι τιμές ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα: το βούτυρο αυξήθηκε κατά 26,3% και η μαργαρίνη αυξήθηκε εκπληκτικά κατά 44,7%.

Πολλά άλλα βασικά προϊόντα έγιναν πολύ πιο ακριβά τον περασμένο χρόνο. Το αλεύρι έκανε άλμα 20,4%, το ψωμί έγινε 14,9% πιο ακριβό, η ζάχαρη αυξήθηκε 13,5% και το γάλα 11%. Οι τιμές του κοτόπουλου αυξήθηκαν 10,5% και, μαζί, οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν 7,2%. Τα χοτ ντογκ έγιναν 11,4% πιο ακριβά. Τα λουκάνικα πρωινού αυξήθηκαν κατά 10,1%.

Τιμές παντοπωλείου τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, προσαρμοσμένες στις εποχιακές διακυμάνσεις. Οι τιμές του μενού αυξήθηκαν 0,6%, για μια συνολική μηνιαία αύξηση των τροφίμων κατά 0,5%.

Ορισμένα μεμονωμένα αντικείμενα έγιναν πιο ακριβά. Οι τιμές του ζαμπόν αυξήθηκαν κατά 3%, των εσπεριδοειδών 2,8% και τα συσκευασμένα μπισκότα έγιναν 2,5% πιο ακριβά. Οι μπανάνες σημείωσαν άνοδο 1,5% και το ρύζι 1,4%. Τα φρέσκα φρούτα αυξήθηκαν ,8%.

Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα. Υπήρχαν πολλά είδη που έγιναν φθηνότερα τον περασμένο μήνα.

Οι χοιρινές μπριζόλες και τα χοτ ντογκ μειώθηκαν το καθένα κατά 3,5%, και οι τιμές των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν κατά 2,3%. Ιδιαίτερα οι ντομάτες σημείωσαν απότομη πτώση, σημειώνοντας πτώση 7,7%. Το βούτυρο υποχώρησε 1,7%, και το γάλα 0,4%.

Αλλά υπήρχαν κάποια αντικείμενα που έγιναν λιγότερο ακριβά. Οι τιμές του μπέικον μειώθηκαν 3,9%, και οι άψητες μοσχαρίσιες μπριζόλες μειώθηκαν κατά 3%.

Συνολικά, τα είδη παντοπωλείου έγιναν 11,3% πιο ακριβά κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές του μενού αυξήθηκαν κατά 8,2%. Μαζί, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,1% για το έτος, επισκιάζοντας τον συνολικό πληθωρισμό 6,4%.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ορισμένα εργαλεία, όπως τα επιτόκια, για να προσπαθήσει να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών γενικά. Αλλά έχει κάνει περιορισμένες προσπάθειες να ελέγξει τις τιμές των τροφίμων.

Εκτός από τις ασθένειες, οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από διεθνείς κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά σιτηρών.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις