Στενάζουν οικονομικά οι αμπελουργοί της Κρήτης

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι αμπελουργοί του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, αφού τα προβλήματα τους έχουν πραγματικά οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την Ένωση Ηρακλείου στην Κρήτη σήμερα καλλιεργούνται 55.000 στρέμματα αμπελιών προκειμένου να παραχθεί σταφίδα σουλτανίνα, 50.000 στρέμματα οινάμπελα και 20.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για την παραγωγή επιτραπέζιου νωπού σταφυλιού.

Από την έναρξη της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η ζήτηση, χωρίς να έχει μπει όλα αυτά τα χρόνια σε κάποιο μέτρο οικονομικής στήριξης ο αμπελουργός.

Γι αυτό, ζητάνε και διεκδικούνε την ένταξη όλων των αμπελουργών και όλων των ποικιλιών στην ενίσχυση de minimis.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ΚΕΟΣΟΕ έχει ήδη κάνει αίτημα για τα οινάμπελα όλης της χώρας, ενώ πρέπει να αναφερθεί η ιδιαιτερότητα στην καλλιέργεια των αμπελουργών της Κρήτης, καθώς το κόστος καλλιέργειας είναι διογκωμένο. Αιτία  για αυτό είναι επίσης ο μικρός κλήρος, οι ορεινές περιοχές, τα επικλινή εδάφη αλλά και το ότι η Κρήτη δε συμπεριλαμβάνεται στα οφέλη των νησιωτικών περιοχών ενώ  είναι νησί!

Για αυτό και τονίζουν ότι εφόσον ο στόχος είναι να υπάρχει αμπελοκαλλιέργεια στο νησί και στο μέλλον, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να στηρίξει τον κλάδο ουσιαστικά, κάνοντας αρχή, εντάσσοντας όλους τους αμπελουργούς και όλες τις ποικιλίες στην ενίσχυση de minimis.

Η επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή ως αναφορά η επιστολή της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης από τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς  έχει ως εξής:

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αναφορά την επιστολή της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης για την επιβεβλημένη οικονομική στήριξη του κλάδου τους.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων τονίζεται το ολοένα αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, η αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας τους και επισημαίνεται η εξαίρεση του νησιού της Κρήτης από τα οφέλη των νησιωτικών περιοχών.

Με την επιστολή ζητείται και εύλογα η ένταξη όλων των αμπελουργών και όλων των ποικιλιών στην ενίσχυση de minimis.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις