ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο
ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο 2022, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,8 μονάδες).

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων περιορίζει την απαισιοδοξία, με τις τιμές ωστόσο σε βασικές κατηγορίες αγαθών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το ενεργειακό ζήτημα διατηρείται, ενώ με την προεκλογική περίοδο μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Επίσης, σημειώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 0,5% στην ΕΕ27.

Άνοδος σημειώθηκε στην εγχώρια μεταποίηση 4,2% (y-o-y), νέα ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 35,2% τον Νοέμβριο (y-o-y), αλλά και άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις