Εμπορική έρευνα δείχνει την καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας 2022-23 κάτω από την πρόβλεψη του υπουργείου για υψηλό επίπεδο ρεκόρ
Εμπορική έρευνα δείχνει την καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας 2022-23 κάτω από την πρόβλεψη του υπουργείου για υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Η σοδειά σιταριού της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί στα 107-108 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2022-23 (Απρίλιος-Μάρτιος) από 102 εκατομμύρια τόνους πριν από ένα χρόνο λόγω υψηλότερων αποδόσεων και ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Commodity Insights. 11 αναλυτές και έμποροι έχουν βρει.

Η εκτίμηση του εμπορίου είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας στις 14 Φεβρουαρίου για 112,2 εκατομμύρια τόνους, υψηλό ρεκόρ.

Οι εμπορικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού της Ινδίας το προηγούμενο έτος ήταν επίσης χαμηλότερες από την αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης για 111,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 107,7 εκατομμύρια τόνους.

«Αν και η έκταση είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερή σε ετήσια βάση, η απόδοση είναι πιθανό να είναι καλή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών», δήλωσε ένας αξιωματούχος μιας πολυεθνικής εταιρείας εμπορίας σιτηρών.

Το σιτάρι, ο δεύτερος μεγαλύτερος σπόρος τροφίμων που έχει σπαρθεί στην Ινδία μετά το ρύζι, φυτεύεται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και συλλέγεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Οι καλλιέργειες σιταριού έχουν τη βέλτιστη απόδοση στις ηλιόλουστες μέρες και τις κρύες νύχτες και μέχρι σήμερα κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, ο καιρός ήταν ευνοϊκός για την καλλιέργεια σιταριού.

Η πιθανή αύξηση της παραγωγής αναμένεται να μειώσει την επικρατούσα στενότητα της προσφοράς και να μειώσει τις τιμές.

Οι τιμές του σιταριού στις εγχώριες αγορές της Ινδίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον περασμένο Απρίλιο λόγω των ελλείψεων προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης για εξαγωγές, αυξάνοντας πάνω από 35% ετησίως στις 31.500 ρουπίες/mt (386,40$/mt) λόγω της συνεχιζόμενης στενής προσφοράς.

Οι αυξανόμενες τιμές του σιταριού, ενός βασικού σιτηρού διατροφής στην Ινδία, ανάγκασαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές και να απελευθερώσει τα αποθέματα από τα αποθέματα ασφαλείας.
Ευνοϊκός καιρός

Οι εκτάσεις σίτου για το ΜΟΥ 2022-23 ανήλθαν σε 34,1 εκατομμύρια εκτάρια, έναντι 34 εκατομμυρίων εκταρίων το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

«Η παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί, αλλά όχι πάρα πολύ, καθώς η σπαρμένη έκταση με σιτάρι ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή», δήλωσε ένας έμπορος στο Δελχί. «Η παραγωγή μπορεί να είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις».

Η περιοχή σποράς αυξήθηκε σε μεγάλες πολιτείες όπως η Madhya Pradesh και το Bihar, ενώ παρέμεινε σταθερή τη χρονιά σε πολιτείες όπως το Punjab, το Rajasthan και το Gujarat και μειώθηκε στο Uttar Pradesh και τη Haryana.

Οι χειμερινές βροχές στην Ινδία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου ήταν 27% χαμηλότερες από το μέσο όρο στα 19,8 χιλιοστά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Τμήματος. Ωστόσο, τα ντους ήταν συγκριτικά καλύτερα σε βασικές πολιτείες καλλιέργειας σίτου.

Τα ντους κατά το στάδιο της ωρίμανσης συνήθως αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή, δήλωσε στην S&P Global ένας γεωπόνος επιστήμονας του Ινδικού Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας.
Ελπίδες εξαγωγών

Λόγω μιας πιθανής αύξησης της προσφοράς, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά ελπίζουν ότι η Ινδία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές σιταριού στις 13 Μαΐου πέρυσι λόγω της αύξησης των τιμών του σιταριού και της στενής προσφοράς.

Η χώρα είχε αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής σιταριού το ΜΟΥ 2021-2022 εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν από την απαγόρευση, η χώρα σχεδίαζε να εξάγει ρεκόρ 10 εκατομμυρίων τόνους σιταριού το 2022-23, από 7,85 εκατομμύρια τόνους το 2021-22.

Ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν μετά την επιβολή των περιορισμών.

Ωστόσο, οι εμπορικές πηγές δεν ανέμεναν μεγάλο όγκο εξαγωγών ινδικού σιταριού τους επόμενους μήνες, με ορισμένους να αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξαναχτίσει τα αποθέματα σε χαμηλότερες τιμές πριν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

«Η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν πέρυσι, αφού είναι σε θέση να αποθηκεύσει το σιτάρι που απαιτείται για τη λειτουργία κυβερνητικών προγραμμάτων και οι τιμές λιανικής είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ένας εξαγωγέας με έδρα τη Βομβάη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις