Τσίπρας από Καρδίτσα: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου
Τσίπρας από Καρδίτσα: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής, πήρε το κόμμα του με χρέος 200 εκατ. και μέσα σε έξι χρόνια το πήγε στα 400 εκατ. ευρώ. Με αυτόν θα ασχοληθούν τα funds; Θα πάνε τα κοράκια να του ζητήσουν τα ρέστα; Όχι!».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε το βράδυ της Παρασκευής από την Καρδίτσα στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως δεν είναι ανεκτό, αυτή η προκλητική αδικία να γίνεται κανονικότητα.
   
Δεν είναι κανονικότητα, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, να σου παίρνουν το σπίτι για ένα χρέος που είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από το χρέος του κόμματος που κυβερνά και οργανώνει αυτή τη ληστεία. Δεν είναι ανεκτό να χάνονται σπίτια μεροκαματιάρηδων για μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ η ΝΔ χρωστά 400 εκ. και κανένας να μη λέει κουβέντα, τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο της δημοτικής αγοράς Καρδίτσας, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο του κόμματος, και ανέφερε σχετικά:

«Το σχέδιό μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες. Να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, για να τον μοιράζουμε στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν.  
 
Το σχέδιό μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Το σχέδιό μας είναι ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής με τη στήριξη της Ευρώπης και του κράτους. Η ευφυής γεωργία που εξοικονομεί πόρους και αυξάνει την παραγωγή. Η στήριξη της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, στις ξεχασμένες από το κέντρο περιοχές της περιφέρειας. Το σχέδιό μας είναι να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας...».  

Ο ίδιος μίλησε για «συμβόλαιο δημοκρατίας και ευθύνης» καλώντας τους πολίτες να το προσυπογράψουν με τη μάχη και την ψήφο στις εκλογές που έρχονται. «Θέλουμε αυτές οι εκλογές να είναι εκλογές ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου και όχι εκλογές τοξικότητας» είπε.  
 
Από την άλλη, παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατίας είναι μία δεξιά που θυμίζει ολοένα και περισσότερο την ΕΡΕ της δεκαετίας του '50. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει «μόνον ένα σκοπό: Την σκανδαλώδη εύνοια στους λίγους και την σκανδαλώδη περιφρόνηση των πολλών. Τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών». Σημείωσε επίσης ότι το 2015, την επομένη των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου - κάτι που έκανε ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο αργότερα, όταν έχασαν τις εκλογές. «Ελπίζω να έχουν βάλει μυαλό και όταν θα πάμε στο Μαξίμου, να μας παραδώσει ο κ. Μητσοτάκης με αξιοπρέπεια την εξουσία της χώρας».  
 
Αφού ανέπτυξε το «σχέδιο λεηλασίας» της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε παρουσιάζοντας το «σχέδιο προστασίας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Δοκιμαστήκαμε από τον ελληνικό λαό. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη. Ισχυρίζομαι όμως ότι, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, την απειρία, ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε. «Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό. Κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, Και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στα όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι των 37 δισ., ενώ όπως είπε, το τωρινό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει «τον καθαρό δρόμο για το παρόν και το μέλλον» και «περιγράφεται με δυο λέξεις: Δικαιοσύνη παντού!». Όπως επισήμανε, «εμείς δεν καταγόμαστε από δυναστείες και τζάκια» αλλά «από εκεί όπου η δικαιοσύνη είναι επιδίωξη, πάθος, κίνητρο ζωής και αγώνας».

Για τη νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί την επόμενη μέρα της εκλογικής νίκης με απλή αναλογική, είπε πως θα είναι βαθιά δημοκρατική και θα είναι κυβέρνηση «σταθερότητας και μακράς πνοής». Πρώτο της μέλημα θα είναι να κάνει «βήμα-βήμα τη δικαιοσύνη πράξη».  
 
Παρουσιάζοντας τα βήματα τα οποία περιελάμβαναν μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα για την κοινωνία, την οικονομία, την εργασία, τις συντάξεις, την υγεία, κ.ά., ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «'Δικαιοσύνη στην πράξη για την κοινωνία' σημαίνει πρώτα από όλα άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. 'Δικαιοσύνη στην πράξη για την εργασία' σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο, αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% από τον πρώτο χρόνο, θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών».

Στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως μειώσεις στο ΦΠΑ και στον ΕΦΚ, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων σε 3 ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, στήριξη σε μητέρες και νέα ζευγάρια, ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ με άμεσες προσλήψεις, ένα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους δημόσιο σύστημα Παιδείας.

Στα μέτρα αναμόρφωσης του κράτους περιέλαβε την «αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος», την «ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ» και την «έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου «την επόμενη μέρα να βρίσκεται στο χωράφι»:

* Μη καταβολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

* Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα

* Μηδενικός ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

* Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς

* Γενναία ρύθμιση χρεών και διαγραφή τόκων.

* Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης τα «διλήμματα» των επερχόμενων εκλογών;

«Θέλουμε δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιδόματα και pass φτώχειας; Θέλουμε ελέγχους στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια στο διηνεκές; Θέλουμε προστασία πρώτης κατοικίας και δίκαιη ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια δανειοληπτών σε Πάτσηδες και funds; Θέλουμε 13η σύνταξη και αναδρομικά ή κούφιες υποσχέσεις και προεκλογικά επιδόματα; Θέλουμε στήριξη της κοινωνίας ή διαιώνιση της αισχροκέρδειας ; Θέλουμε κυβέρνηση για τα συμφέροντα της κοινωνίας ή κυβέρνηση για τα συμφέροντα των ισχυρών;». Κατέληξε δε, τονίζοντας:

«Είμαι βέβαιος ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα διλήμματα θα είναι συντριπτική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Θα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Στη γραμμή της μάχης για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από το που ανήκουν, καθώς είναι αναγκαίο να προτάξουμε την κάθαρση και την απαλλαγή της χώρας από αυτόν τον καθεστωτικό ζόφο, πριν να είναι πολύ αργά».

  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις