Ακτινογραφία των μπλόκων

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες της Πρωτοβουλίας και διαμαρτυρήθηκαν πεζοί ενώ σε πανελλαδική σύσκεψη προχωρούν αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ενώ ζητούν να συναντηθούν και με άλλους εκπροσώπους των κομμάτων, για το φορολογικό νόμο, τις ασάφειες αλλά και τα σημεία που είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Τα κοινά αιτήματα των αγροτικών μπλόκων αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, το φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές προϊόντων, ρύθμιση δανείων,  παράταση στην εφαρμογή του νόμου, διότι έχει συμβεί αλαλούμ στις Εφορίες καθώς και δυνατότητα να μη δίνονται συγκεντρωτικές καταστάσεις κάθε μήνα.

* Βασική διαφορά μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών είναι ότι οι μεν Θεσσαλοί απορρίπτουν συνολικά το φορολογικό νόμο, εστιάζοντας ότι οι αγρότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και να κρατούν βιβλία εσόδων – εξόδων, επιβαρυνόμενοι και το κόστος λογιστή και ζητούν φορολόγηση μετά τα 20.000 ευρώ για κάθε άτομο ή 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια + 5.000 για κάθε παιδί. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Βαγγέλη Μπούτα: «Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν». Εκτός από τους Θεσσαλούς συντάσσονται μαζί τους κι αγρότες από την βορειοδυτική Πελοπόννησο, τα Μεγάλα Χωράφια Χανίων. Υπάρχουν τρακτέρ σε σημεία του Έβρου, τη Ζίτσα Ιωαννίνων κ.ά. Πρόκειται κυρίως για βαμβακοπαραγωγούς, γενικά παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών, κτηνοτρόφους κ.ά.

* Από πλευράς Πρωτοβουλίας, που ελέγχει τα μπλόκα κυρίως στην Ημαθία και την Πέλλα, στην Αχαΐα και την Ηλεία αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η Πρωτοβουλία έχει ουσιαστικά τη μεγαλύτερη δύναμη της ποσοτικά στην Κρήτη, αφού και αύριο για 5η συνεχή μέρα, οι Εφορίες θα παραμείνουν κλειστές. Ζητούν αφορολόγητο καθαρό εισόδημα στα 10.000 ευρώ και 20.000 ως όριο ένταξης στα βιβλία και 40.000 ευρώ στα θερμοκήπια και περιοδικό ΦΠΑ κάθε έξι μήνες. Οι της Πρωτοβουλίας είναι κυρίως δενδροκαλλιεργητές που παράγουν φρούτα, θερμοκηπιάδες και ελαιοκαλλιεργητές.

* Οι αγρότες στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο τάσσονται υπέρ των βιβλίων εσόδων – εξόδων, υπό όρους, χωρίς υπερβολές και χωρίς τις ασάφειες του τωρινού νόμου με κλιμακωτή φορολόγηση κι όχι από το πρώτο ευρώ, θεωρώντας ότι με τα βιβλία θα μπει ανάχωμα στις παρανομίες στην επιστροφή ΦΠΑ και στις ελληνοποιήσεις και τα βαφτίσματα ξένων προϊόντων σε ελληνικά. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο συσπειρώνει αγρότες κυρίως της Βορειοανατολικής Ελλάδας και λιγότερο της Στερεάς. Οι αγρότες αυτοί είναι πιο νέοι ηλικιακά κυρίως μεταξύ 40 και 50 κι ασχολούνται και με νέες και παραδοσιακές καλλιέργειες και συνήθως τηρούσαν βιβλία εσόδων – εξόδων προτού γίνει ο νόμος, επειδή είχαν μπει σε επενδυτικά προγράμματα κ.ά. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν κι οι  παραγωγοί του νοτίου Έβρου, με επικεφαλής τον Κώστα Αλεξανδρή, που ζητούν λύσεις εδώ και τώρα ειδικά για το θέμα της ευλογιάς, που έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους. Αύριο αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών, ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και στην Καβάλα με επικεφαλής τον Θέμη Καλπακίδη λόγω του προβλήματος με τον αγωγό φυσικού αερίου που αναμένεται να περάσει από τα χωράφιά τους.    

Πάντως οι αγροτικές κινητοποιήσεις δημιουργούν μείζον ζήτημα στην κυβέρνηση και μεγάλη εσωκομματική γκρίνια ενώ ήδη ακούγεται από τα χείλη ορισμένων ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω και το φορολογητέο ποσό να είναι στα 15.000 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις