ΠΕΝΑ: Ζητείται διάλογος για το φορολογικό νόμο

Με «4» βασικές προτάσεις συνεισφέρει στο διάλογο που έχει ανοίξει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα κατεβάσει τρακτέρ ή όχι στο δρόμο.

Ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να κάνει διάλογο για το φορολογικό νόμο καταθέτοντας τις βασικές διαφωνίες της αλλά χωρίς να δίνει γραμμή στα μέλη της, πως θα κινηθούν.

 Βεβαίως στελέχη των ΕΝΑ συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας κι όχι μόνο, ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ΕΝΑ Πρέβεζας, η οποία εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαφοροποίηση ειδικά μετά το καλοκαίρι, αφού άλλες ΕΝΑ έχουν σταθεί κοντά στο δ.σ. της νέας ΠΕΝΑ κι άλλες δεν το αναγνωρίζουν ή δεν αναγνωρίζουν συγκεκριμένα μέλη.

Σε κάθε περίπτωση  το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Ν.Α. σημειώνει τα εξής σε ό,τι αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις:

Έλλειμμα θεσμικής διαβούλευσης. Ζητά να συζητούνται με νηφαλιότητα τα αγροτικά ζητήματα  και άμεση δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου συνεχούς διαβούλευσης των αγροτικών ζητημάτων, πριν αυτά λάβουν την μορφή νομοσχεδίων. 

Φορολογικό: Καταλογίζει σύγχυση σχετικά με την αλλαγή της φορολογίας του γεωργικού εισοδήματος, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης  από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Θεωρεί λανθασμένη την οριζόντια εφαρμογή του φορολογικού νόμου για τον αγρότη, τις καθυστερήσεις στις σχετικές εγκυκλίους και την έλλειψη ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου. Ζητά άμεση αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013 και την  άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου εθνικού επιπέδου, για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος.

Ετεροεπαγγελματίες: Να ληφθεί υπόψη το ύψος του εξωγεωργικού εισοδήματος του φορολογούμενου, το είδος της παραγωγής (πλεονασματικά - ελλειμματικά προϊόντα), ο τόπος διαμονής (ορεινές-νησιωτικές περιοχές).

Πληρωμές Αγροτικών Προϊόντων: Άμεση και καθολική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει την πληρωμή των τιμολογίων εντός ενός μηνός από την έκδοσή τους.

Μητρώο Εμπόρων: Άμεση ενεργοποίηση του Μητρώου Εμπόρων, το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011 και την ύπαρξη ουσιαστικών εγγυήσεων που να καλύπτουν πλήρως τις επισφάλειες. Θεσμοθέτηση υποχρεωτικής σύμβασης για κάθε συναλλαγή αγροτικών προϊόντων, η μη τήρηση της οποίας να επισύρει διαδικασίες αυτόφωρης διαδικασίας  για τους ασυνεπείς εμπόρους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις