ΟΦΥΠΕΚΑ: Το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια πανίδα
ΟΦΥΠΕΚΑ: Το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια πανίδα

Με αφορμή την ημέρα αυτή, αλλά και για να τιμηθεί το έργο των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κεντρική εκδήλωση την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.

   Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «το έγκλημα της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στη δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Ένα πολύτιμο "όπλο" στη μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους».

Η ημερίδα στα Γιάννενα

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του ΟΦΥΠΕΚΑ, που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Φρόντζου Πολιτεία, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στην Ελλάδα.

Οι δύο πρώτοι εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Η κίνηση αυτή του ΟΦΥΠΕΚΑ σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15. Έτσι, όταν οι σκύλοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.

Εκδηλώσεις ανά την επικράτεια

Σημειώνεται ότι εκτός από την κεντρική εκδήλωση στα Γιάννενα, οι κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ θα οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες, στο Παρανέστι Δράμας, στον Εύμοιρο Ξάνθης, στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, στο Μεσολόγγι και στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, με συμμετέχοντες μαθητές των περιοχών αυτών, κτηνοτρόφους, αλλά και μέλη κυνηγετικών συλλόγων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις