Πουλήθηκαν τα ενήμερα δάνεια της Ένωσης Ηρακλείου σε fund

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου καθώς τα εξυπηρετούμενα δάνεια της, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, πωλήθηκαν σε Fund το οποίο πλέον ζητά και το φιλέτο ακίνητο της Οργάνωσης στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Τις δυσάρεστες εξελίξεις αλλά και την πρόθεση της Ένωσης να μην επιτρέψει στο Ιρλανδικό Fund να βάλει χέρι στην περιουσία της, που ουσιαστικά είναι περιουσία των μελών της, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς πλαισιωμένος από μέλη του ΔΣ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως τόνισε, εδώ και 3,5 χρόνια δίνουν μάχη να κρατηθεί η Οργάνωση στα πόδια της και να στηρίξει τους παραγωγούς της. Τα δάνεια της είναι ενήμερα κι όμως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πώληση τους σε Ιρλανδικό Fund, για την οποία ενημερώθηκαν εκ των υστέρων.

Ως Διοίκηση, είπε ο κ. Γαβαλάς, δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση η Οργάνωση να περάσει στα χέρια οποιουδήποτε Fund καθώς ανήκει στους παραγωγούς-μέλη της.

Τα ψέματα, προειδοποίησε, τελειώνουν και δεν θα ανεχτούμε άλλο να μας περιφέρουν σε κάθε είδους χαρτογιακάδες με γραβάτες,  κι αυτό πρέπει το Κράτος, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση να το λάβουν σοβαρά υπόψην.

Ο κ. Γαβαλάς, διευκρίνισε, πως σε καμιά περίπτωση δεν ζητούν να φάει η Οργάνωση λεφτά από κανένα, οι τράπεζες, πρόσθεσε, ανακεφαλαιοποιήθηκαν και δεν νοείται να ζητούν τώρα  γίνουν  υπόδουλοι τους.

Ο ίδιος εκτιμά πως η όρεξη των Funds άνοιξε με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου γι αυτό και προ ημερών το Fund, στο οποίο πωλήθηκαν τα δάνεια της Ένωσης Ηρακλείου, τόλμησε και ζήτησε και το κτίριο της 62 Μαρτύρων.

Υπάρχει, εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, σχέδιο εξυγίανσης της Οργάνωσης κι αντί αυτό να γίνει πράξη ζητούν και το φιλέτο όπου στεγάζεται η Ένωση. "Είναι άδικο, δεν έχω λόγια για να χαρακτηρίσω αυτή την κίνηση", είπε.

Για το θέμα έχει γίνει ήδη παρέμβαση από τοπικούς βουλευτές, τους οποίους ευχαρίστησε ο κ. Γαβαλάς εκτιμώντας όμως πως υπάρχει σχέδιο ώστε η Ένωση να οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγήσει πως κρατούν μεγάλα ποσά  (σχεδόν 400.000 ευρώ) έναντι μελλοντικών δόσεων στερώντας τα όμως έτσι από τους παραγωγούς της Ένωσης.

«Μπορεί ο Ερντογάν να είπε πως θα έλθει νύχτα στην Ελλάδα όμως εμείς θα πάμε μέρα στο Fund», συμπλήρωσε ο κ Γαβαλάς τονίζοντας με έντονο ύφος προς κάθε αποδέκτη « Κάτω τα χέρια από την Ένωση Ηρακλείου και από την περιουσία των αγροτών».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως "η Ένωση Ηρακλείου έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, κι αν το Fund θέλει να μας  κλείσει ας έλθει και θα καταλάβει πως την Ένωση δεν τη χαρίζουμε σε κανένα".

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Οργάνωσης, τόνισε πως η συμφωνία που είχε γίνει το 2017 με την Τράπεζα Πειραιώς (τότε η Οργάνωση είχε ενταχθεί στο άρθρο 106 β' του πτωχευτικού νόμου) κράτησε μεν την  Ένωση ζωντανή όμως ήξεραν εξ αρχής πως έπρεπε να αλλάξει, πράγμα που η Τράπεζα στην πορεία αποδέχτηκε. Όμως για σχεδόν 1,5 χρόνο δεν προχωρούσε στις αναγκαίες ενέργειες, μέχρι που πούλησε το δάνειο της Οργάνωσης στην διαχειρίστρια του ιρλανδικού Fund INTRUM Hellas.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες από δω και πέρα της Ένωσης ο κ. Γαβαλάς είπε πως αν το Fund δεν καθίσει να συζητήσουν σε ρεαλιστική βάση θα συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση και θα παρθούν συλλογικά αποφάσεις. Εμείς, συμπλήρωσε, δεν θα υποκύψουμε σε κανένα εκβιασμό.

«Είχαμε μια κανονικότητα και μας τη χάλασαν, μας έβαλαν τρικλοποδιά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης συμπληρώνοντας « Δεν μας θέλουν ζωντανούς και παρεμβατικούς, όμως εμείς θα παραμείνουμε».

 Να σημειώσουμε πως όταν άρχισε η Ένωση Ηρακλείου να πιέζεται οικονομικά και να μπαίνει σε διαδικασία δανειοδοτήσεων είχε απολέσει αρκετά ακίνητα της, τα οποία είχαν αποτιμηθεί προς 5 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο πρόεδρος της. Όμως είχε καταφέρει να αφήσει ανέγγιχτα τα  φιλέτα του Τάλως και της 62 Μαρτύρων.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣΗ Τάσος Βρέντζος στάθηκε τέλος στην παράμετρο των τιμών των σταφυλιών που με τις παρεμβάσεις-ενέργειες της Ένωσης διατηρούνται σε όλο το νομό σε μια ισορροπία η οποία ενισχύει τους παραγωγούς. «Φανταστείτε το πάρτι των εμπόρων αν εμείς βγούμε εκτός», τόνισε.

Πηγή: newshub.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις