Σε Φ.Ε.Κ. η επιχορήγηση κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές από τον "Ιανό" στην Π.Ε. Καρδίτσας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση περί καθορισμού επιχορήγησης κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για ζημιές που υπέστησαν από τον "Ιανό", στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 27,5% του συνόλου της ζημιάς και χορηγείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζημιές οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας και αφορούν στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Στην απόφαση -όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net- τονίζεται πως για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση είναι ίση με το 27,5% του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, που δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Από το σύνολο της επιχορήγησης αφαιρείται τυχόν προκαταβολή που έχει λάβει ο δικαιούχος.

Για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση του ΦΕΚ(23/2/2023) η προσκόμιση στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής των δικαιολογητικών της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 (ΑΔΑ: 68ΦΓΗΧΟΨ) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 110065 ΕΞ2021/10.09.2021 (ΑΔΑ: 654ΩΗ-ΔΧ0) (Β' 4203) και 147036ΕΞ 2021/22.11.2021 (ΑΔΑ: Ψ9Ρ2Η8ΨΙ) (Β' 5424) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Η βεβαίωση περί του ύψους των ζημιών παρέχεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με βάση τις ζημιές που κατέγραψαν οι αρμόδιες επιτροπές. Από το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας αφαιρείται τυχόν ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος. Σε κάθε περίπτωση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση του προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, οι φάκελοι διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου Οικονομικών, συνοδευόμενοι από την αναλυτική κατάσταση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της παρ. 4 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 (ΑΔΑ: 68ΦΓΗΧΟΨ) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β' 2670), σε ηλεκτρονική μορφή. Η Γ.Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους του δικαιούμενου ποσού.

    

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις