Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη – ανοιχτές οι Εφορίες στην Κρήτη

 

 

Αποκλεισμός του δρόμου Αλεξανδρούπολης – Φερών εδώ και δυο ώρες στην είσοδο της θρακιώτικης πρωτεύουσας από αγρότες ενώ πριν από λίγο τα πνεύματα οξύνθηκαν κι άλλο κι έπεσε κι υπήρξαν προπηλακισμοί. Πλέον οι αγρότες μετά τη στάση της Αστυνομίας,  έσπασαν το μπλόκο των ΜΑΤ και προχωρούν στην πόλη.

Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ΕΛΑΣ, να μπουν τα τρακτέρ μέσα στην πόλη να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους και να φύγουν. Ενώ υπήρξε σχετική ενημέρωση από πλευράς των αγροτοσυνδικαλιστών, η Αστυνομία σκλήρυνε τη στάση της. Τα  πνεύματα από χθες το βράδυ οξύνθηκαν ενώ έγινε νωρίτερα  και παρέμβαση από πλευράς της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης.

Οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν τους αγρότες και πάνω από 30 μπλόκα παραμένουν ενώ μερικά ενισχύονται κιόλας.

Μόνο οι παραγωγοί της Κρήτης δεν προχώρησαν σήμερα σε αποκλεισμό των Εφοριών και  επιφυλάχθηκαν να κουβεντιάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, παρουσία αγροτών, αγροτοσυνδικαλιστών και συνεταιριστών. Αγκάθι για τους Κρητικούς είναι η φορολόγηση από το 1ο ευρώ ανεξαρτήτως βιβλίων και το τι συμβαίνει με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, αφού τελικά η αίτηση υποβολής ΦΠΑ, θα γίνεται μια φορά το χρόνο.  

Το μπλόκο της Νίκαιας επισκέπτεται αυτήν την ώρα  ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Οι Θεσσαλοί παραμένουν στις θέσεις τους και δια του Ρίζου Μαρούδα δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω.

Αρραγές και δυναμωμένο το μέτωπο στην Ημαθία, που ενισχύεται κι από την Αριδαία Πέλλας. «Για πρώτη φορά φαίνεται ότι όταν οι αγρότες είναι συγκροτημένοι με κοινούς στόχους τότε φαίνεται ότι μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι, χωρίς παραλογισμό αλλά με επιχειρήματα. Παραμένουμε στα μπλόκα, τα οποία ενισχύονται», μας ανέφερε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία.

Να υπενθυμίσουμε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:
* Εισοδηματικό όριο 15.000 ευρώ για την υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων-εξόδων.
* Όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα. Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
* Για ην πρώτη πενταετία οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και όσοι βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
*  Όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει για τα έσοδα.
* Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
* Αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις