Ινδία: Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει δάκρυα στους αγρότες κρεμμυδιών στο Γκουτζαράτ
Ινδία: Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει δάκρυα στους αγρότες κρεμμυδιών στο Γκουτζαράτ

Οι αγρότες κρεμμυδιών στο Γκουτζαράτ, όπως kai στη Μαχαράστρα, είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η τιμή του κρεμμυδιού έχει πέσει δραστικά. Το επιτόκιο ανά πεντάδα αυτή τη στιγμή του έτους είναι συνήθως 800 Rs έως 1.000 Rs. Όμως, τελευταία, τα ποσοστά έχουν πέσει στις 500 Rs και σε ορισμένες ημέρες, οι αγρότες φέρεται να έλαβαν 150 Rs ανά κουντόνι.

Τόσο χαμηλό είναι το ποσοστό που οι ταλαιπωρημένοι αγρότες αρνούνται ακόμη και να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η Μαχαράστρα, το Γκουτζαράτ, η Μάντγια Πραντές, η Καρνατάκα, το Ρατζαστάν και το Μπιχάρ είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί κρεμμυδιού στη χώρα. Το Γκουτζαράτ αντιπροσωπεύει περίπου το 6 τοις εκατό της συνολικής ετήσιας παραγωγής κρεμμυδιών της Ινδίας των 25 εκατομμυρίων τόνων.

Ο πρωταρχικός λόγος για τη δραστική πτώση των τιμών του κρεμμυδιού είναι η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο, ιδιαίτερα στην κεντρική και βορειοδυτική Ινδία. Σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD), αυτός είναι ο θερμότερος Φεβρουάριος στην Ινδία από το 1901.

Το κρεμμύδι που έρχεται στην αγορά αυτή την εποχή του χρόνου είναι Kharif και όψιμες καλλιέργειες. Η πρώτη συγκομιδή έγινε τον Οκτώβριο και ο όψιμος Kharif συγκομίζεται τώρα, μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Οι αγρότες κλιμακώνουν την πώληση της καλλιέργειας Kharif κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η καλλιέργεια διατηρεί την υγρασία της. Η όψιμη καλλιέργεια Kharif αναμένεται στην αγορά τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Με την ξαφνική άνοδο των θερμοκρασιών, οι βολβοί συρρικνώνονται και υπάρχει ένας ξαφνικός κατακλυσμός στην αγορά, που έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα νότια.

«Η τιμή κόστους μου είναι 300 ρουπίες ανά κουντόνι. Την περασμένη εβδομάδα, μου προσφέρθηκαν 150-160 ρουπίες ανά κουίνταλ. Κανονικά, ένα κουίνταλ θα έπιανε τουλάχιστον 850-1.000 Rs», λέει ένας αγρότης. Επιπλέον προσθέτει ότι το κόστος της καλλιέργειας 3.000 τετραγωνικών γιάρδων είναι περίπου 50.000 Rs, ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.

Η κυβέρνηση του Γκουτζαράτ, σε μια δήλωση τύπου την 1η Μαρτίου, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει σύντομα μια ανακοίνωση σχετικά με το MSP για τους αγρότες κρεμμυδιού που υποφέρουν λόγω των χαμηλών τιμών της αγοράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Rushikesh Patel δήλωσε: «Η μέση ετήσια έκταση καλλιέργειας κρεμμυδιού τα τελευταία πέντε χρόνια είναι 64.646 εκτάρια. Το 2022-2023, η εκτιμώμενη φυτεία έφτασε τα 69.779 εκτάρια, με αποτέλεσμα την εκτιμώμενη παραγωγή 17,36 λαχ. μετρικών τόνων.»

Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας κρεμμυδιού στην πολιτεία περιλαμβάνουν τις Bhavnagar, Gir Somnath, Rajkot, Junagadh, Surendranagar και Amreli. Το κρεμμύδι πωλείται από αγρότες στην πολιτεία κυρίως σε Mahuwa, Bhavnagar, Rajkot και Gondal APMCs. Το πράσινο κρεμμύδι πωλείται επίσης σε καλές τιμές αγοράς κατά τη διάρκεια της σεζόν Kharif, late Kharif και Rabi από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε ο Patel. Παραδέχθηκε ότι η τρέχουσα τιμή αγοράς των 5 Rs ανά κιλό ήταν πολύ χαμηλότερη από το νεκρό σημείο των αγροτών και ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα μια απόφαση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις