Ένωση Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών Ν. Αφρικής: Tελειώνει ο χρόνος  για να επιλυθεί το αδιέξοδο των εσπεριδοειδών στην ΕΕ
Ένωση Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών Ν. Αφρικής: Tελειώνει ο χρόνος για να επιλυθεί το αδιέξοδο των εσπεριδοειδών στην ΕΕ

Έως και το ένα τέταρτο των πορτοκαλιών Νότιας Αφρικής που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενδέχεται να μην αποσταλούν λόγω των επιπτώσεων της μείωσης του φορτίου, επιπλέον των νέων κανονισμών της ΕΕ - που συνιστούν πιθανή απώλεια άνω των 500 εκατομμυρίων R5 για τους ντόπιους αγρότες φέτος.

Αυτή η προειδοποίηση βγήκε από την Ένωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής (CGA) την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 400.000 τόνοι πορτοκαλιών SA απεστάλησαν στην ΕΕ το 2022. Η βιομηχανία εξαγωγών εσπεριδοειδών υποστηρίζει 140.000 θέσεις εργασίας και παράγει 40 δισεκατομμύρια R4 σε έσοδα από εξαγωγές ετησίως.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα λιμάνια θα εξαιρούνται από διακοπές ρεύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με την CGA, οι ψυκτικές αποθήκες έξω από τους τερματικούς σταθμούς των λιμανιών θα δυσκολευτούν να προψύξουν και να διατηρήσουν τα πορτοκάλια στις θερμοκρασίες που απαιτούνται από την ΕΕ έως ότου τα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια και να αποσταλούν.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η ΕΕ εφάρμοσε ξαφνικά νέους κανονισμούς False Coddling Moth (FCM) που απαιτούν όλα τα πορτοκάλια που αποστέλλονται στην περιοχή να προψυχθούν σε θερμοκρασία κάτω των 2 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια να διατηρηθούν σε αυτή τη θερμοκρασία για 20 ημέρες.

Η CGA ισχυρίζεται ότι οι νέοι κανονισμοί καθοδηγούνται από την Ισπανία για να κρατήσουν τα εσπεριδοειδή SA εκτός της ΕΕ.

Η CGA θεωρεί τους νέους κανονισμούς της ΕΕ ως αδικαιολόγητους και μεροληπτικούς.

Για να συμμορφωθούν, οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν σημαντικά πιο ακριβό εξειδικευμένο εξοπλισμό δοχείων για αποθήκευση. Η CGA εκτιμά ότι απαιτείται επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων R1 για την πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό, ασκώντας πίεση στους καλλιεργητές που ήδη μαστίζονται από το υψηλό κόστος των εισροών και την επίμονη αποβολή φορτίου.

Η CGA λέει ότι, ακόμη και αν οι παραγωγοί καταφέρουν να αγοράσουν τον εξοπλισμό, δεν θα είναι λειτουργικός μέχρι την έναρξη της σεζόν και μεταξύ 15% και 25% των πορτοκαλιών που προορίζονται για την ΕΕ μάλλον δεν θα αποσταλούν, οδηγώντας σε απώλεια εισοδήματος 500 εκατ. R5 για φέτος.

Ισχυρίζεται ότι η τοπική βιομηχανία διαθέτει ήδη παγκόσμιας κλάσης και εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης κινδύνου FCM.

Επομένως, ο αντίκτυπος της μείωσης φορτίου στην αλυσίδα αξίας των εσπεριδοειδών είναι μια πρόσθετη απειλή πέρα ​​από την πρόκληση και το κόστος που επιφέρουν οι νέες απαιτήσεις FCM.

Η Ένωση Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών (CGA) απέστειλε εκ νέου επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ανταγωνισμού, Patel Ebrahim, ζητώντας επειγόντως να συγκαλέσει επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να αποφασίσει σχετικά με τον νέο κανονισμό εισαγωγής εσπεριδοειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η CGA λέει ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που έδειξε η εθνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ανταγωνισμού, ζητώντας διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΠΟΕ με την ΕΕ σχετικά με τους νέους κανονισμούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις