Σιτάρι και καλαμπόκι με επίκεντρο την εξαγωγική συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας
Σιτάρι και καλαμπόκι με επίκεντρο την εξαγωγική συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού και του καλαμποκιού στο Σικάγο στις ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη, υποστηριζόμενα από ευνοϊκές αγορές, αν και οι προοπτικές ανανέωσης μιας συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα κράτησαν τα κέρδη υπό έλεγχο.

Η σόγια παρέμεινε σταθερή μετά την ανάκαμψη της προηγούμενης συνεδρίασης από τις απώλειες των τελευταίων πέντε ημερών διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προσφορά από την Αργεντινή που έχει πληγεί από το μέθη.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε άνοδο 0,3% στα 7,12 $ το μπουσέλ, στις 0414 GMT. Έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, η σοδειά σιταριού της Αυστραλίας το 2023/24 είναι πιθανό να είναι περίπου 25-26 εκατομμύρια τόνοι, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος της Graincorp Ltd, μετά από τρία χρόνια παραγωγής ρεκόρ στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο.

Στην Ινδία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 34 εκατομμύρια τόνους σιταριού νέας περιόδου από ντόπιους αγρότες για να ενισχύσει τα κρατικά αποθέματα μετά την πτώση των αγορών πέρυσι λόγω της κακής σοδειάς, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές.

Το καλαμπόκι CBOT σημείωσε άνοδο 0,6% στα 6,39-1/4 δολάρια το μπουσέλ, επεκτείνοντας την ανάκαμψή του μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Οι εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών στην Ασία ενισχύουν τις αγορές καλαμποκιού από την Ινδία, καθώς μια σοβαρή ξηρασία μείωσε την παραγωγή στην παραδοσιακή προμηθευτή Αργεντινή, δήλωσαν δύο έμποροι την Πέμπτη.

Η σόγια CBOT ήταν σχεδόν σταθερή στα 14,94-3/4 $ το μπουσέλ.

«Είναι ακόμα απαραίτητο να εστιάσουμε στον αντίκτυπο του καιρού στη Νότια Αμερική στη συγκομιδή στη Βραζιλία και στην παραγωγή στην Αργεντινή», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Huatai Futures στην Κίνα.

Είπαν ότι οι Η.Π.Α. Το Υπουργείο Γεωργίας ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις του για την παραγωγή της Αργεντινής, κάτι που πιθανότατα θα παράσχει υποστήριξη στις Η.Π.Α. τιμές σόγιας.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού, σόγιας, σιταριού, σόγιας και σογιέλαιου CBOT την Τετάρτη, ανέφεραν οι έμποροι.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις