Οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας σχεδόν διπλάσιες από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο
Οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας σχεδόν διπλάσιες από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο

Οι αποστολές σιταριού της χώρας - η κύρια σοδειά της - σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, δείχνουν τα στοιχεία του Logistic OS. Οι αγοραστές απέφευγαν τα φορτία νωρίτερα τη σεζόν, όταν οι τιμές δεν ήταν τόσο ελκυστικές, αλλά τώρα επιστρέφουν καθώς η τεράστια συγκομιδή του περασμένου έτους βοηθά τα ρωσικά σιτηρά να κατατάσσονται μεταξύ των φθηνότερων παγκοσμίως.

Η πρόσφατη έκρηξη δείχνει ότι οι φορτωτές έχουν ξεπεράσει ορισμένα από τα προβλήματα χρηματοδότησης και ασφάλισης που τροφοδοτούνται από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Οι προοπτικές για τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα έρχονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς μια συμφωνία που επιτρέπει στα ουκρανικά φορτία να πλεύσουν μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου έρχεται για ανανέωση σε περίπου δύο εβδομάδες. Οι προμήθειες και από τα δύο έθνη βοηθούν να σταματήσει η επιδείνωση του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων.

Η Ουκρανία, της οποίας οι εξαγωγές είναι πολύ πίσω την περασμένη σεζόν, θέλει να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά κατά τουλάχιστον ένα χρόνο. Η Ρωσία λέει ότι μπορεί να παραταθεί μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των γεωργικών εταιρειών της.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρωσικά σιτηρά. Οι θαλάσσιες αποστολές σιταριού της τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανήλθαν συνολικά σε 6,1 εκατομμύρια τόνους, περίπου 90% περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τα πλοία της Logistic OS.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον ενός έτους στο Σικάγο και το Παρίσι και οι μεγάλοι ρωσικοί όγκοι θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές για το υπόλοιπο αυτής της σεζόν, σύμφωνα με τη Rabobank. Η αγορά γενικά αναμένει ότι η συμφωνία που θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου θα ανανεωθεί με επιτυχία, ανέφερε.

Τα τρόφιμα δεν έχουν συμπεριληφθεί ως μέρος των κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά οι περιορισμοί σε τράπεζες και κρατικές εταιρείες έχουν κάνει το εμπόριο πιο περίπλοκο. Αν και εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ρωσικών λιπασμάτων παραμένουν παγωμένοι στα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι εξαγωγείς κατάφεραν να αποστέλλουν τεράστιες ποσότητες σιτηρών.

Οι πρόσφατες ισχυρές εξαγωγές οφείλονται επίσης στις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα από το συνηθισμένο προς το τέλος του 2022, όταν το ρωσικό σιτάρι ανέκτησε το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, δήλωσε ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της συμβούλου SovEcon.

«Η έναρξη της εκστρατείας ήταν αργή, λαμβανομένης υπόψη της συγκομιδής και της τεράστιας προσφοράς», είπε ο Σίζοφ. Η Ρωσία έχει αποστείλει 29,5 εκατομμύρια τόνους σίτου μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, σε σύγκριση με 26,7 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, εκτιμά.

Ενώ οι όγκοι της Ουκρανίας παραμένουν σημαντικοί, είναι κάτω από τις κορυφές που ορίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους. Η ποσότητα που πραγματοποιήθηκε από τη Μαύρη Θάλασσα τον Φεβρουάριο ανήλθε συνολικά σε 3,35 εκατομμύρια τόνους και ο αριθμός των πλοίων που εγκρίθηκαν για επιθεώρηση - μέρος της συμφωνίας - μειώθηκε για τέταρτο μήνα.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει για την επιβράδυνση των εξαγωγών του από τα τέλη του περασμένου έτους την υποτονική εργασία των Ρώσων επιθεωρητών πλοίων, οι οποίοι είναι ένα από τα μέρη που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο όλων των πλοίων που πλέουν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών όπως ο οδικός και ο σιδηρόδρομος, ο όγκος της Ουκρανίας για τη σεζόν υποχωρεί από τον περσινό ρυθμό κατά περίπου ένα τέταρτο.

Πηγή:  Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις