De minimis: Τί πραγματικά ισχύει με τις πληρωμές;

Αναστατωμένος είναι ο αγροτικός κόσμος μετά τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω DE MINIMIS σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης).


Συγκεκριμένα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.


Ωστόσο ο παραγωγοί από τις εν λόγω περιοχές μιλώντας στο Agrocapital επισήμαναν ότι μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι ποικιλίες που θα αφορούν οι εν λόγω ενισχύσεις.

Παράλληλα, σημειώνουν γιατί να υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά στις ενισχύσεις που αφορούν τις ενισχύσεις στα ροδάκινα μεταποίησης.
Αναρωτιούνται ποιες από αυτές θα χαρακτηριστούν με ζημιά 30% και ποιες με 50% ενώ  υπογραμμίζουν γιατί ο νομός Κορινθίας ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας στην παραγωγή βερίκοκου μένει εκτός των ενισχύσεων.

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το τελευταίο ερώτημα, αναφέρθηκε στο Agrocapital ότι οι εξαγωγές νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών προς την Ουκρανία και τη Λευκορωσία ανήλθαν στους 40.000 τόνους σε σύνολο εξαγωγών 180.000 τόνων. Την ίδια ώρα η μέση τιμή έφτανε το 1,20 ευρώ/κιλό στο συσκευασμένο νωπό προϊόν και άλλοι 40.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου, με μέση τιμή τα 1.141 ευρώ/τόνο, σε μορφές κυρίως συμπυκνωμένου χυμού και κομπόστας.

Τέλος σημειώνεται ότι η μείωση των εξαγωγών στις αγορές σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία έφτασε το 1/3 της παραγωγής του συμπυκνωμένου χυμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις