Η παραγωγή σιταριού της Ινδίας μειώνεται από τον καύσωνα
Η παραγωγή σιταριού της Ινδίας μειώνεται από τον καύσωνα

Ένας καύσωνας στη βόρεια και κεντρική Ινδία την ώρα που η καλλιέργεια ωριμάζει απειλεί να βλάψει τα δημητριακά και να μειώσει την παραγωγή σιταριού της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η μείωση της παραγωγής εν μέσω πτώσης των αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών μπορεί να αναγκάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο να επιτρέψει τις εισαγωγές μετά την απαγόρευση των εξαγωγών πέρυσι.

«Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας οι θερμοκρασίες αυξάνονται όπως το καλοκαίρι», είπε ο Rameshwar Chowdhury, ο οποίος έχει φυτέψει σιτάρι σε έξι στρέμματα στο χωριό Niwai στη βορειοδυτική πολιτεία του Rajasthan.

«Ποτίζουμε χωράφια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, αλλά πέρα ​​από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Η μέγιστη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές όπου καλλιεργούνται σιτάρι ανέβηκε πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου για λίγες ημέρες τον Φεβρουάριο, σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική, σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού τμήματος.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγούσαν σε πρώιμη ωρίμανση της καλλιέργειας και τα σιτηρά θα μπορούσαν να συρρικνωθούν, όπως ήταν πέρυσι, είπε ο Chowdhury.

Η Ινδία κατέγραψε την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία ποτέ τον Φεβρουάριο και η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα είναι πιθανό να βιώσει νέο κύμα καύσωνα τον Μάρτιο, ειδικά στις κεντρικές και βόρειες πολιτείες που παράγουν σιτάρι.

Ένας καύσωνας τον Μάρτιο θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την καλλιέργεια, η οποία έχει ήδη δείξει σημάδια άγχους, δήλωσε ένας άλλος αγρότης, ο Gopilaal Jaat.

Το 2022, ένας καύσωνας τον Μάρτιο περιόρισε την παραγωγή σιταριού της Ινδίας σε 100 εκατομμύρια τόνους έναντι τοπικής κατανάλωσης 103,6 εκατομμυρίων τόνων, εκτιμούν οι Η.Π.Α. Γεωπονική Υπηρεσία Εξωτερικών του Τμήματος Γεωργίας.

Η Ινδία τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι η παραγωγή σιταριού το 2023 θα μπορούσε να ανακάμψει σε ρεκόρ 112,2 εκατομμυρίων τόνων, αλλά οι εμπορικοί φορείς είναι λιγότερο αισιόδοξοι λόγω του καύσωνα.

«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τον Μάρτιο μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κατά 4 έως 5 εκατομμύρια τόνους. Υπολογίζουμε την παραγωγή περίπου 106 έως 107 εκατομμυρίων τόνων», δήλωσε ο Pramod Kumar S, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Roller Flour Millers' Federation of India (RFMFI).

Οι παγκόσμιοι και ινδικοί εμπορικοί οίκοι είναι ακόμη πιο πτωτικοί και προβλέπουν πολύ μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή.

«Μειώσαμε την εκτίμηση στους 103 εκατομμύρια τόνους από 109 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος με έδρα το Νέο Δελχί με μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία, προσθέτοντας ότι η παραγωγή θα μπορούσε να πέσει σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν πάνω από τις κανονικές τον Μάρτιο, όπως προβλέπει το τμήμα καιρού. .

Η χαμηλότερη παραγωγή θα διατηρούσε τις τιμές του σιταριού WHE-ATDEL-NCX πάνω από την τιμή αγοράς της κυβέρνησης και θα ενθαρρύνει τους αγρότες να πουλήσουν σε ιδιώτες παίκτες, είπε ο έμπορος.

Οι κρατικές αγορές μειώθηκαν κατά 53% το 2022 σε 18,8 εκατομμύρια τόνους, ωθώντας τα τοπικά επιτόκια και αναγκάζοντας την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Food Corporation of India (FCI) να απελευθερώσει 5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τα αποθέματά της σε χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, οι πωλήσεις, οι οποίες συνεχίζονται, θα μείωναν στο μισό τα αποθέματα της κυβέρνησης στην αρχή της περιόδου εμπορίας Απριλίου-Μαρτίου σε 10,2 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο σε έξι χρόνια, εκτιμά το USDA.

Για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, η κυβέρνηση στοχεύει να προμηθευτεί περίπου 34 εκατομμύρια τόνους από τους αγρότες το 2023.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια και να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να επιτρέψει τις εισαγωγές εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Kumar της RFMFI.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις