Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα χρειαστεί να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας και το τι τρώμε
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα χρειαστεί να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας και το τι τρώμε

Η αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πυλώνας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ή FAO, το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το τεράστιο 31% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ανά χώρα, οι κορυφαίες γεωργικές εκπομπές εντοπίζονται σε Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκπομπές της γεωργίας προέρχονται από τρία μέρη της αλυσίδας αξίας του συστήματος τροφίμων: όλες τις δραστηριότητες της αλυσίδας εφοδιασμού πριν και μετά την παραγωγή τροφίμων, όπως η παραγωγή λιπασμάτων, η επεξεργασία τροφίμων, η συσκευασία, η μεταφορά, το λιανικό εμπόριο, η οικιακή κατανάλωση και η διάθεση απορριμμάτων τροφίμων. την πραγματική παραγωγή καλλιεργειών και ζώων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενέργειας στο αγρόκτημα· και τις αλλαγές στη χρήση της γης για τη δημιουργία καλλιεργειών και εκτάσεων, οι οποίες απελευθερώνουν άνθρακα που αποθηκεύεται στα δάση και τις τυφώνες.

Κρέας, γαλακτοκομικά και ρύζι: Ποια τρόφιμα συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη;

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον τρόπο που οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν τρόφιμα θα μπορούσαν να προσθέσουν σχεδόν 1 βαθμό θέρμανσης στο κλίμα της Γης έως το 2100, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η συνέχιση των σημερινών διατροφικών προτύπων θα ωθήσει τον πλανήτη να ξεπεράσει το όριο θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου που επιδιώκεται βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Nature Climate Change, θα μπορούσε να μας κάνει να πλησιάσουμε το όριο της συμφωνίας των 2 βαθμών Κελσίου.

Ποια τρόφιμα προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου;

Η μελέτη μοντελοποίησης διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τρεις κύριες πηγές: κρέας από ζώα όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες. γαλακτοκομείο; και ρύζι.

Αυτές οι τρεις πηγές αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 19 τοις εκατό καθεμία από τη συνεισφορά των τροφίμων σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, με το κρέας να συνεισφέρει περισσότερο, με 33 τοις εκατό.

Όλα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου θερμοκηπίου με περισσότερο από 80 φορές μεγαλύτερη θερμαντική ισχύ από το διοξείδιο του άνθρακα, με τον τρόπο που καλλιεργούνται σήμερα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μεθάνιο θα αντιπροσωπεύει το 75 τοις εκατό του μεριδίου των τροφίμων στη θέρμανση μέχρι το 2030, με το διοξείδιο του άνθρακα και το υποξείδιο του αζώτου να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν τα τρόφιμα θα μπορούσαν να προσθέσουν σχεδόν έναν βαθμό θέρμανσης στο κλίμα της Γης έως το 2100.AP Photo/Wilfredo Lee, Αρχείο

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη λύση που θα ήθελα να έχουν (οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) είναι το γεγονός ότι οι εκπομπές μεθανίου κυριαρχούν πραγματικά στη μελλοντική υπερθέρμανση που σχετίζεται με τον τομέα των τροφίμων», δήλωσε η Catherine C Ivanovich, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. .

Ο Ivanovich και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας υπολόγισαν τα τρία κύρια αέρια που παράγονται από κάθε είδος τροφίμου κατά τη διάρκεια της ζωής του με βάση τα τρέχοντα πρότυπα κατανάλωσης. Στη συνέχεια κλιμάκωσαν τις ετήσιες εκπομπές με την πάροδο του χρόνου από αέριο με βάση πέντε διαφορετικές προβλέψεις πληθυσμού.

Και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται συχνά από την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή για να μοντελοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτών των εκπομπών στην αλλαγή της θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια.

Το φαγητό είναι κρίσιμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Ο κλιματικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Κρις Φιλντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι χρησιμοποίησε καθιερωμένες μεθόδους και σύνολα δεδομένων «για να παραγάγει ένα νέο, αποθαρρυντικό συμπέρασμα».

«Η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα τρόφιμα είναι απολύτως κρίσιμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού – η αποτυχία να εξετάσουμε τα τρόφιμα είναι αποτυχία να επιτευχθούν οι κλιματικοί μας στόχοι παγκοσμίως», δήλωσε η Meredith Niles, επιστήμονας συστημάτων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ που δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Η μελέτη πρόσφερε μερικούς τρόπους αλλαγής της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές ζητούνται ή υιοθετούνται ήδη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε τα κλιματικά οφέλη από τη φύτευση καλλιεργειών που μπορούν να αντλήσουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε μια ομιλία του Απριλίου 2021 στο Κογκρέσο.

Πολλαπλές πρόσφατες μελέτες και αναφορές συνέστησαν την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας κρέατος προκειμένου να μειωθεί η δημιουργία αερίων του θερμοκηπίου από ζώα που εκτρέφονται για κατανάλωση. Και η Καλιφόρνια ξεκίνησε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων το 2021 για να μειώσει τις εκπομπές που δημιουργούνται από τα τρόφιμα σε αποσύνθεση.

Αλλά η μείωση του μεθανίου μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός στόχος όλων. Αν και το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό από τον άνθρακα, είναι επίσης πολύ πιο βραχύβια - που σημαίνει ότι οι περικοπές στις εκπομπές μεθανίου μπορούν να έχουν ένα γρήγορο όφελος, είπε ο Ivanovich.

«Έτσι, αυτό θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε κάτω από τον επικίνδυνο στόχο της θέρμανσης», είπε, «καθώς και θα μας δώσει λίγο χρόνο για να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στο μεταξύ».

Ένα σημαντικό ερώτημα που παραμένει είναι εάν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές τροφίμων μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προκειμένου να επιτύχουν τις μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που αναφέρονται στη μελέτη. Υπάρχει οδικός χάρτης, αλλά θα ακολουθηθεί;

«Η αλλαγή συμπεριφοράς, ειδικά όταν βομβαρδιζόμαστε με συνεχή μέσα που εκθειάζουν τα οφέλη των πάντων, από την κόκα κόλα έως τις τηγανιτές πατάτες, από την πίτσα μέχρι τα μπιφτέκια, είναι αρκετά δύσκολη», δήλωσε ο φυσιολόγος φυτών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λιου Ζίσκα, σε ένα email στο AP.

«Έτσι, συνολικά, ενώ πρέπει να αλλάξουμε, το αν μπορούμε να αλλάξουμε είναι… προβληματικό».

Πηγή: euronews, worldpoliticsreview.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις