Οι κουβανοί καπνοκαλλιεργητές ανέκαμψαν μετά τον καταστροφικό τυφώνα Ian
Οι κουβανοί καπνοκαλλιεργητές ανέκαμψαν μετά τον καταστροφικό τυφώνα Ian

Έξι μήνες αφότου ο τυφώνας Ian κατέστρεψε το 80% των υποδομών καπνού της περιοχής, οι αγρότες προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή. Και παρόλο που θα παράγουν λιγότερα από ό,τι τις προηγούμενες εποχές, λένε ότι θα εξακολουθούν να μπορούν να μαζεύουν τα φύλλα για κορυφαία χειροποίητα πούρα, μια από τις βασικές εξαγωγές της χώρας της Καραϊβικής.

«Δεν έμεινε ούτε ένα καπνόσπιτο όρθιο. Δεν υπήρχαν αποθήκες, δεν είχε απομείνει κανένα δέντρο», είπε ο Robaino στο Associated Press, θυμούμενος πώς η καταιγίδα έφυγε από την περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Όλα έσπασαν και εκείνη τη στιγμή δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό να φυτέψω».

Ο αγρότης 46 ετών, είναι κληρονόμος μιας περιουσίας παππού που είναι τόσο διάσημη που μια μάρκα πούρων φέρει το όνομά του: Vegas Robaina. Στις αρχές Οκτωβρίου, παραιτήθηκε από τη φύτευση μόνο φασολιών και λαχανικών – κάτι, τουλάχιστον, αλλά σπατάλη γης που μπορεί να παράγει μερικά από τα καλύτερα εξαγόμενα καπνά.

Αλλά μετά άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να δοκιμάσει να φυτέψει καπνό «για να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα», είπε, δείχνοντας τον καπνό του πάνω από δύο εκτάρια (περίπου πέντε στρέμματα) – ή περίπου το 30% από ό,τι είχε εκείνη την εποχή. 2022.

Ο αντίκτυπος του Ian προστέθηκε σε μια ήδη έντονη οικονομική κρίση στην Κούβα, όπου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 11% το 2020.

Πολλοί αγρότες δεν θυμούνται να έχουν ζήσει ποτέ το είδος της καταστροφής που επέφερε ο τυφώνας. Το φθινόπωρο, αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσαν να φυτέψουν κανένα καπνό αυτή την εποχή. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, εφαρμογή λιπασμάτων σε ακριβείς στιγμές, πότισμα, ύφασμα για την κάλυψη των φυτών και αποξήρανση για τα φύλλα.

Με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα (125 μίλια την ώρα), ο Ian διέσχισε το νησί από νότο προς βορρά προς τα δυτικά, καταστρέφοντας την περιοχή Pinar del Río όπου παράγεται το 80% του καπνού του νησιού, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του συνόλου του καπνού του για εξαγωγή.

Πέντε άνθρωποι στην Κούβα πέθαναν συνολικά και 30.000 απομακρύνθηκαν. Χιλιάδες στύλοι κοινής ωφέλειας έπεσαν. Ολόκληρες κοινότητες έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο για εβδομάδες. Το ρύζι, το καλαμπόκι, οι γλυκοπατάτες και οι καλλιέργειες φρούτων καταστράφηκαν.

Περίπου 10.000 αποξηραντήρια καπνού γκρεμίστηκαν. Σύμφωνα με τις αρχές, χάθηκαν περίπου 33.000 τόνοι αποθηκευμένων φύλλων.

Οι ιδιώτες καπνοπαραγωγοί συναντώνται με τις αρχές από το περασμένο φθινόπωρο για να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για το κράτος να βοηθήσει στη ρύθμιση των χρεών και να πληρώσει τα υλικά για την ανοικοδόμηση των αποξηραντηρίων καπνού. Βοήθεια έχει επίσης έρθει από άλλες χώρες παραγωγής καπνού, Νικαράγουα και Δομινικανή Δημοκρατία, και οι παραγωγοί συμμετείχαν επίσης για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Ο Reiniel Rojas, ένας 33χρονος αγρότης που καλλιεργεί καπνό υψηλής ποιότητας εδώ και δέκα χρόνια, φύτεψε 13 εκτάρια (περίπου 30 στρέμματα) γύρω από τη La Coloma χάρη στο γεγονός ότι μπόρεσε να τελειώσει τα σπίτια αποξήρανσής του.

«Η ανάκαμψη ήταν γρήγορη», είπε ο Ρόχας.

Ο Rojas πήρε σπόρους από έναν συνάδελφο για να φυτέψει. Ο Robaina έλαβε τέσσερα αλυσοπρίονα από φίλους παραγωγούς από άλλες χώρες και ο ξάδερφός του του άφησε το στεγνωτήριο, ενώ δάνεισε λίγη εύφορη γη σε άλλους δύο αγρότες.

Η φύση βοήθησε επίσης με το να συγκρατήσει τις πληγές των κάμπιων ή των μυκήτων, έτσι η ζήτηση για φυτοφάρμακα ήταν χαμηλή.

Ένα καπνοστάσι κοστίζει σε έναν παραγωγό περίπου 20.000 δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία. Μια καλή σοδειά, με τη λεπτή δουλειά ενός ολόκληρου έτους, μπορεί να πληρώσει μια αγροτική οικογένεια έως και 50.000 δολάρια, είπαν οι αγρότες στο AP.

Ο αριθμός δεν είναι μικρός για την Κούβα, όπου ο κρατικός μισθός στην πόλη ανέρχεται σε περίπου 200 $ το μήνα με τον επίσημο συντελεστή στην περιορισμένη επίσημη οικονομία, αλλά θα ήταν μόνο περίπου 29 $ σε πρακτικούς όρους για τους περισσότερους Κουβανούς στην ευρύτερη, άτυπη οικονομία.

Ο Enrique Blanco, γεωργικός διευθυντής της Tabacuba, μέρος της κρατικής εταιρείας Cubatabaco που ρυθμίζει και διαχειρίζεται τον καπνό, είπε στο AP ότι το φετινό σχέδιο για φύτευση καπνού έχει ήδη μειωθεί σε περίπου 9.500 εκτάρια (23.000 στρέμματα) - από 15.000 αρχικά προγραμματισμένα (37.000).

Θα υπάρχουν περίπου 2.100 εκτάρια (5.200 στρέμματα) φύλλων υψηλής ποιότητας που καλλιεργούνται κάτω από την κάλυψη του υφάσματος, με τα οποία η χώρα ελπίζει να καλύψει την επερχόμενη εξαγωγική ζήτηση, είπε η Blanco.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις