Το USDA προβλέπει λιγότερες εξαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ στην τελευταία έκθεση
Το USDA προβλέπει λιγότερες εξαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ στην τελευταία έκθεση

Η έκθεση WASDE καθόρισε τα αποθέματα καλαμποκιού των ΗΠΑ για την περίοδο 2022/2023 στα 1,342 δισεκατομμύρια μπουσέλ. Αυτό είναι πάνω από την εκτίμηση του εμπορίου για 1,305 δισεκατομμύρια μπουσέλ και την εκτίμηση του USDA για τον Φεβρουάριο για 1,267 δισεκατομμύρια μπουσέλ.

Για τη σόγια, τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ ήταν 210 εκατομμύρια μπουσέλ, κάτω από τις προσδοκίες του εμπορίου για 220 εκατομμύρια μπουσέλ και την εκτίμηση του USDA για τον Φεβρουάριο για 225 εκατομμύρια μπουσέλ.

Το USDA καθόρισε τα τελικά αποθέματα σίτου των ΗΠΑ στα 568 εκατομμύρια μπουσέλ, αντικατοπτρίζοντας καμία αλλαγή από την εκτίμηση του Φεβρουαρίου για 568 εκατομμύρια μπουσέλ και κάτω από τις προσδοκίες του εμπορίου για 573 εκατομμύρια μπουσέλ.

Το USDA καθόρισε τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού στον κόσμο στους 296,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (mmt) έναντι των προσδοκιών του εμπορίου για 293,2 mmt. Τον περασμένο μήνα, η εκτίμηση του USDA ήταν 295,3 mmt.

Για τη σόγια, τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται στα 100 mmt έναντι των προσδοκιών του εμπορίου για 100,3 mmt. Η εκτίμηση του USDA για τον Φεβρουάριο ήταν 102 mmt.

Για το σιτάρι, το USDA δέσμευσε τα παγκόσμια αποθέματα στα 267,2 mmt. Αυτό είναι κάτω από την προσδοκία του εμπορίου για 269,4 mmt και την εκτίμηση του Φεβρουαρίου για 269,3 mmt.

2022/2023 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Για το καλαμπόκι, η παραγωγή της Αργεντινής είναι συνδεδεμένη στα 40 mmt, κάτω από την προσδοκία του εμπορίου για 43,4 mmt και την εκτίμηση του περασμένου μήνα στα 47 mmt.

Η παραγωγή καλαμποκιού της Βραζιλίας εκτιμάται στα 125 mmt έναντι των προσδοκιών του εμπορίου για 124,9 mmt και της εκτίμησης του περασμένου μήνα στα 125 mmt.

Για το 2021/2022, η Βραζιλία και η Αργεντινή μαζί υπολογίζεται ότι παρήγαγαν 165,5 mmt καλαμποκιού. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα παράγουν 0,5 mmt λιγότερο το 2022/2023.

Για τη σόγια, η Αργεντινή εκτιμάται ότι θα παράγει 33 mmt έναντι των προσδοκιών του εμπορίου για 36,7 mmt και της εκτίμησης του Φεβρουαρίου 41 mmt.

Η παραγωγή σόγιας της Βραζιλίας είναι συνδεδεμένη στα 153 mmt έναντι των προσδοκιών του εμπορίου για 152,9 mmt και της εκτίμησης του περασμένου μήνα στα 153 mmt.

Για το 2021/2022, η Βραζιλία και η Αργεντινή μαζί υπολογίζεται ότι παρήγαγαν 173,4 mmt σπόρους σόγιας. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν αυτό το 2022/2023 κατά 12,6 mmt.

«Οι προοπτικές αυτού του μήνα για το καλαμπόκι στις ΗΠΑ για το 2022/23 είναι για χαμηλότερες εξαγωγές και μεγαλύτερα τελικά αποθέματα», αναφέρει το USDA στην έκθεση. «Οι εξαγωγές μειώνονται κατά 75 εκατομμύρια μπουσέλ, αντανακλώντας τον χαμηλό ρυθμό πωλήσεων και αποστολών μέχρι σήμερα, παρά τις σχετικά ανταγωνιστικές τιμές στις ΗΠΑ. Χωρίς άλλες αλλαγές χρήσης, τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 75 εκατομμύρια μπουσέλ από τον προηγούμενο μήνα.

Οι αλλαγές στην προσφορά και τη χρήση σόγιας για το 2022/23 περιλαμβάνουν υψηλότερες εξαγωγές, χαμηλότερη σύνθλιψη και μειωμένα τελικά αποθέματα σε σύγκριση με την έκθεση του περασμένου μήνα.

Οι εξαγωγές σόγιας αυξήθηκαν κατά 25 εκατομμύρια μπουσέλ σε 2,02 δισεκατομμύρια με βάση τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποστολές μέχρι τον Φεβρουάριο. Η σύνθλιψη της σόγιας μειώνεται με μια μικρή μείωση της εξαφάνισης οικιακού αλεύρου σόγιας σε συνδυασμό με υψηλότερο ρυθμό εκχύλισης. Με τις υψηλότερες εξαγωγές να μην αντισταθμίζουν τη χαμηλότερη συντριβή, τα τελικά αποθέματα μειώνονται κατά 15 εκατομμύρια μπουσέλ σε 210 εκατομμύρια».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η Naomi Blohm, ανώτερη σύμβουλος αγοράς της Total Farm Marketing, λέει ότι η σημερινή έκθεση ήταν «ως επί το πλείστον όπως αναμενόταν».

«Το USDA αναγνώρισε τα περισσότερα σημεία που αμφισβητήθηκαν από τον [αγροτικό] κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες», λέει. "Το USDA έκανε μια δραματική μείωση στους αριθμούς παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στην Αργεντινή, ευθυγραμμίζοντάς τους με τις περισσότερες προσδοκίες του κλάδου... τα τελικά αποθέματα για τα σιτηρά των ΗΠΑ παραμένουν ιστορικά στενά. Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής και στην έκθεση προθέσεων φύτευσης της 31ης Μαρτίου ."

Ο Νίκος Τσιώλης, ιδρυτής της Farmer's Keeper, λέει ότι η έκθεση είναι ανοδική για τη σόγια.

«Οι αμερικανικές μετοχές όχι μόνο έπεσαν, αλλά υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά», λέει. «Σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη μικρότερη σοδειά στην Αργεντινή, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια δύναμη στα νέα φασόλια για να αγοράσουμε μερικά στρέμματα από καλαμπόκι.

«Ενώ η παραγωγή καλαμποκιού μειώθηκε για την Αργεντινή πέρα ​​από αυτό που περίμενε η αγορά, οι μετοχές των ΗΠΑ ανέβηκαν περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές του καλαμποκιού βραχυπρόθεσμα.

"Δεν είναι μυστικό ότι οι συνθήκες χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ είναι αβυσσαλέες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ακόμα πολύ σιτάρι στον κόσμο. Θα περιμέναμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή βάση με την πτώση των τιμών του σιταριού προκειμένου να συνεχιστεί η μεταφορά του σίτου στην εγχώρια αγορά , αλλά όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας όσον αφορά τα προγράμματα εξαγωγών."

«Η αύξηση των τελικών αποθεμάτων καλαμποκιού είναι πιθανό να μειώσει το καλαμπόκι κάτω από την υποστήριξη στα 6,22 δολάρια», λέει ο Al Kluis, διευθύνων σύμβουλος της Kluis Commodity Advisors. «Η μικρότερη σοδειά στην Αργεντινή είναι ανοδική και η σοδειά πιθανότατα θα είναι και πάλι μικρότερη τον επόμενο μήνα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις