Ξεκινούν κινητοποιήσεις για την πατάτα οι αγρότες Μεσσήνης
Ξεκινούν κινητοποιήσεις για την πατάτα οι αγρότες Μεσσήνης

Κινητοποιήσεις για την πατάτα ξεκινά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

«Μετά ένα μακρύ διάστημα δράσης και διαμαρτυρίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «για τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε το μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παρά τα όποια “λόγια συμπάθειας” και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

Χαρακτηριστικά, το χαμένο εισόδημα από το γλοιοσπόριο και την αποτυχημένη δακοκτονία ακόμη δεν έχει καλυφτεί, οι σταφίδες είναι ακόμη στις αποθήκες, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς. Σειρά παίρνει και η πατάτα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής, οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κ.τ.λ.

Από τη μια, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στο λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, άνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά τη χρονιά κομβική για τη συνέχεια της καλλιέργειας.

Από την άλλη, εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό ενώ σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν, μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε..

Σχεδιάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας».

Η ανακοίνωση του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης

Μετά από ένα μακρύ διάστημα δράσης και διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε τον μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές , τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παρά τα όποια “λόγια συμπάθειας” και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Χαρακτηριστικά το χαμένο εισόδημα από το γλοιοσπόριο και την αποτυχημένη δακοκτονία ακόμη δεν έχει καλυφθεί, οι σταφίδες είναι ακόμη στις αποθήκες, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς, σειρά παίρνει και η πατάτα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας.

Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιήμενες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην ΕΕ.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε από σήμερα τα τρακτέρ μας στο δημαρχείο Μεσσήνης με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε!

· Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζετε με απαγορευμένα φάρμακα.

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις