Ισπανία: Μελισσοκόμοι διαδήλωσαν μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας

Μελισσοκόμοι από όλη την Ισπανία συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη, μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, όπου και διαδήλωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ζητώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή δέσμης μέτρων απέναντι στην σοβαρή οικονομική και διαρθρωτική κρίση που αντιμετωπίζουν.

Όπως ανέφεραν οι μελισσοκόμοι, οι Ισπανοί συσκευαστές και διανομείς «κάνουν διακρίσεις σε βάρος του ισπανικού μελιού και το αντικαθιστούν με μελί εισαγωγής σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σούπερ μάρκετ της χώρας να υπάρχουν επί το πλείστον να υπάρχουν τα «μεικτά» μέλια εν αντιθέσει με τα εγχώρια που έχουν μικρή ή καθόλου παρουσία.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν εδώ και χρόνια να αναγράφεται στη συσκευασία του μελιού η χώρα προέλευσης προκειμένου ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η μείωση κατά 50% της συγκομιδής μελιού λόγω της έλλειψης βροχής αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν το 1/3 του πληθυσμού των μελισσών σε κάποιες περιοχές.

Όπως σημειώνουν τέλος, οι μελισσοκόμοι δεν ήταν δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί, εξαιτίας των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις