Έναρξη Εμβολιασμών για τον Μελιταίο Πυρετό

Από την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται η έναρξη εμβολιασμών για τον μελιταίο πυρετό (βρουκκέλωση), που είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, τόσο γιατί προκαλεί οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία, όσο και γιατί αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι σημαντική ζωοανθρωπονόσος που προσβάλλει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παραγωγικά ζώα και τους ανθρώπους που καταναλώνουν μη ορθά παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, συμπεριλαμβανομένων και των οικόσιτων αιγοπροβάτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι υποχρεωμένοι να εμβολιάζουν τα ζώα κατά του μελιταίου πυρετού. Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «χωρίσουν» τα αιγοπρόβατα άνω των 3 μηνών που είναι ανεμβολίαστα από το κοπάδι, να τα σημάνουν (να βάλουν ενώτια σήμανσης), όπως επίσης να χωρίσουν τα αρσενικά αιγοπρόβατα και να τα σημάνουν, ώστε τα ζώα να εμβολιαστούν και να γίνουν αιμοληψίες στα αρσενικά. Ζώα που είναι έγκυα δεν εμβολιάζονται. Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Η αιμοληψία των αρσενικών ζώων είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αμνοερίφια που θα παραμείνουν για αναπαραγωγή.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου 2023 και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επιλέξουν είτε ιδιώτη κτηνίατρο να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο κοπάδι τους, είτε να συνεργαστούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η μη τήρηση της εφαρμογής του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για την παράδοση γάλακτος στις εγκαταστάσεις μεταποίησης (Δελτίο Εμβολιασμού – Δελτίο Ορολογικού Ελέγχου) και στη χορήγηση υγειονομικών πιστοποιητικών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις