Ισπανία και Ιταλία διεκδικούν την ηγεσία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας IOC

Στον "τελικό" της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας θα "συγκρουστούν" ο Ιταλός Roberto Berutti, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Ισπανός Jaime Lillo, νυν Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC

Η θητεία της υπηρεσιακής ηγεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (International Olive Council – IOC) λήγει. Αυτό σημαίνει πως απέρχεται ο "ισχυρός ανήρ", ο Τυνήσιος Εκτελεστικός Διευθυντής, κ. Abdellatif Ghedira, όπως και οι δύο Αναπληρωτές του. Να σημειωθεί ότι η Ευρ. Ένωση συμμετέχει ως μία οντότητα στο ΔΣΕ με τις θέσεις αρχικά να κατανέμονται μέσω επιλογής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.  Το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε την προκήρυξη των παραπάνω τριών θέσεων (βλ. παρακάτω)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη από τα πρώτα στάδια της προεπιλογής για τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή αποκλείστηκε ο Έλληνας υποψήφιος και τώρα στον "τελικό" της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας θα "συγκρουστούν" ο Ιταλός Roberto Berutti, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Ισπανός Jaime Lillo, νυν Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC. Πρόκειται δηλαδή για δύο υποψηφιότητες με μεγάλη εμπειρία και "βαριά" βιογραφικά. Η τελική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαΐου.

Όπως επισημαίνει και το ΥΠΑΑΤ, "το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας είναι ο μοναδικός διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο εντεταλμένος να διαχειρίζεται τη Διεθνή Συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας και χρησιμεύει ως παγκόσμιο φόρουμ για τη συζήτηση θεμάτων χάραξης πολιτικής και την αντιμετώπιση των παρόντων και των μελλοντικών προκλήσεων".

Δυστυχώς η χώρα μας, από την εποχή που συμμετείχε με δύο εκπροσώπους -την κα. Λίνα Ράππου και τον κ. Μίμη Χριστοδούλου- είναι εδώ και μια δεκαετία χωρίς κανέναν έστω και χαμηλόβαθμο υπάλληλο, όπως άλλωστε και στην Κομισιόν, κλεισμένη σε ένα κλίμα γενικότερης εσωστρέφειας. Για αυτό άλλωστε και με κάθε ευκαιρία έγραφα ότι Εθνικό θέμα να πάει Έλληνας Εκτελεστικός Διευθυντής στο IOC.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις