Οι εισαγωγείς τροφίμων των ΗΑΕ αντικαθιστούν με επιτυχία τις προμήθειες σιταριού από την Ινδία - αλλά οι τιμές πρέπει να πέσουν
Οι εισαγωγείς τροφίμων των ΗΑΕ αντικαθιστούν με επιτυχία τις προμήθειες σιταριού από την Ινδία - αλλά οι τιμές πρέπει να πέσουν

Ντουμπάι: Οι εισαγωγείς προϊόντων διατροφής των ΗΑΕ ξεπέρασαν με επιτυχία την απώλεια προμηθειών ινδικού σιταριού μέσω έγκαιρων συμφωνιών προμήθειας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και μέσω των «δρομολογίων της Μαύρης Θάλασσας» από την Ουκρανία.

Αυτό εξασφάλισε ότι μετά από μια αρχική αύξηση των τιμών του σιταριού από τις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους, μετά την έναρξη της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι τιμές των τροφίμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέμειναν εντός εύρους, αν και σε υψηλότερα επίπεδα από τα τελευταία χρόνια. Τώρα, οι πιθανότητες είναι ότι οι τιμές του εισαγόμενου σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ομαλή πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την επέκταση της συμφωνίας για τη διατήρηση ανοιχτών δρομολογίων της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία. (Η προσφορά της Ρωσίας είναι για παράταση 60 ημερών, ενώ η Ουκρανία θέλει επανάληψη της συμφωνίας των 120 ημερών. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού στον κόσμο και ήταν η αρχή της σύγκρουσης που οδήγησε στην ξαφνική έξαρση οι τιμές των τροφίμων, και οι οποίες προστέθηκαν στις ήδη έντονες πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως.)

Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί περισσότερο από 40 τοις εκατό από τον Μάρτιο του 2022.

Εάν η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ισχύει και οι τιμές εισαγωγής τροφίμων πέσουν περαιτέρω, οι καταναλωτές στα ΗΑΕ θα είχαν κάποια ανακούφιση στις δαπάνες τους. Επιπλέον, θα βοηθούσε επίσης τις επιχειρήσεις F&B, οι οποίες συχνά δυσκολεύονται να μετακυλίσουν πλήρως το υψηλότερο κόστος τροφίμων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους.

Με το Ραμαζάνι που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, έχει γίνει ακόμη πιο ζωτικής σημασίας οι τιμές λιανικής των βασικών τροφίμων να παραμένουν υπό έλεγχο. Αυτό ακριβώς εργάζονται οι εισαγωγείς και οι έμποροι τροφίμων των ΗΑΕ.

Αντικατάσταση του ινδικού σίτου

Η μεγαλύτερη σημαντική ανακάλυψη για τους εισαγωγείς τροφίμων των ΗΑΕ ήταν η ταχεία αντικατάσταση των προμηθειών σιταριού στην Ινδία, αφού η χώρα απαγόρευσε όλες αυτές τις εξαγωγές.

«Η απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία τέθηκε στις 13 Μαΐου 2022 και επηρέασε τη διαθεσιμότητα και την τιμολόγηση των προϊόντων με βάση το σιτάρι σε χώρες που βασίζονται στην Ινδία ως πηγή», δήλωσε ο Dhananjay Datar, Διευθύνων Σύμβουλος της Al Adil Trading. «Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές για τις προμήθειες μας, οι οποίες μας οδηγούν στην εισαγωγή σίτου από την Αυστραλία.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία ενδέχεται να μην είναι μόνιμη και να αρθεί στο μέλλον, ανάλογα με τις εγχώριες προμήθειες εκεί και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

Μέχρι την απαγόρευση, το ινδικό σιτάρι αντιπροσώπευε το κυρίαρχο μερίδιο των αναγκών των ΗΑΕ. (Μετά την απαγόρευση, η Ινδία επέτρεψε να συνεχιστούν οι προμήθειες σιταριού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άλλους τέσσερις μήνες ως μέρος ειδικής ρύθμισης.)

Πηγή από "όπου είναι δυνατόν"

Ο Άλαν Σμιθ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της βαρέων βαρών Agthia F&B με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Με τα χρόνια προμηθεύεται από την Ινδία μεγάλο μέρος των αναγκών της σε σιτάρι. Τώρα, «Έχουμε κάνει τις προμήθειες μας όσο το δυνατόν πιο διαφορετικές – από όπου κι αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να λάβουμε τη σωστή τιμή και με τις παραδόσεις στην ώρα τους», είπε ο Smith. «Αυτό που κάναμε είναι προέλευση από τον Καναδά (όσον αφορά το σκληρό σιτάρι), μερικά από τις διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από τη Ρουμανία. Σημαίνει μια αλλαγή ταχυτήτων από την πλευρά μας, αλλά η διαδικασία άξιζε τον κόπο».

Σύμφωνα με τον Smith, οι τιμές του σιταριού έχουν «αρχίσει να σταθεροποιούνται», αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από τον Μάρτιο του 2022. «Η άνοδος ξεκίνησε το 2ο-22ο τρίμηνο, επομένως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να επιστρέψουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα. Οι τιμές της σόγιας εξακολουθούν να είναι αυξημένες, επομένως θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κατάσταση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής είναι μικτή».

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις F&B θα έχουν ένα διάλειμμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις