Ολλανδοί αγρότες μετατρέπουν τις διαμαρτυρίες σε νίκη ψήφου
Ολλανδοί αγρότες μετατρέπουν τις διαμαρτυρίες σε νίκη ψήφου

Τα exit polls έδειξαν ότι το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BoerBurgerBeweging, BBB), το οποίο ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από τέσσερα χρόνια, οδηγεί σε ένα κύμα πρόσφατων διαμαρτυριών για να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην ολλανδική Γερουσία.

Το κόμμα των αγροτών υποσχέθηκε αμέσως να αμφισβητήσει τα σχέδια της κυβέρνησης Rutte να μειώσει τις εκπομπές αζώτου μειώνοντας τον αριθμό των ζώων και πιθανώς κλείνοντας ορισμένες φάρμες.

"Τι συμβαίνει εδώ; Ξέραμε πραγματικά ότι θα νικούσαμε, αλλά αυτό είναι τόσο απερίγραπτο", δήλωσε η έκπληκτη ηγέτης του BBB Caroline van der Plas στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS.

Περιέγραψε τα σχέδια για το άζωτο ως ένα «είδος δόγματος που υπαγορεύεται από τη Χάγη».

Το BBB πρόκειται να κερδίσει 15 έδρες στη Γερουσία των 75 εδρών, μπροστά από τις 10 έδρες του κεντροδεξιού κόμματος του Ρούτε, με βάση τα exit poll από τις επαρχιακές εκλογές που καθορίζουν επίσης τη σύνθεση της Άνω Βουλής.

Οι αγρότες θα μπορούσαν τώρα να συνεργαστούν με άλλα κόμματα στη Γερουσία για να μπλοκάρουν τη νομοθεσία για το άζωτο που προτείνει ο τετρακομματικός συνασπισμός του Rutte, ο οποίος πρόκειται να χάσει οκτώ έδρες για να ανεβάσει το σύνολο του σε 24.

«Μερικές φορές δεν νιώθουμε πια ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας»

Η Ολλανδία συγκλονίστηκε από πολύμηνες θορυβώδεις διαδηλώσεις κατά τις οποίες αγρότες απέκλεισαν κυβερνητικά κτίρια με τρακτέρ, κερδίζοντας την υποστήριξη διεθνών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν στη Χάγη το Σάββατο. Χρησιμοποίησαν επίσης τρακτέρ για να αποκλείσουν την τοποθεσία ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ αρχηγών κομμάτων την παραμονή των εκλογών.

Όμως, ο σκοπός τους έχει χτυπήσει τη χορδή στην Ολλανδία, μια χώρα με περήφανη αγροτική παράδοση που παρά το μικρό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ολλανδική κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου κατά 50% έως το 2030, κατηγορώντας τα λιπάσματα και την κοπριά από τη γεωργία κυρίως για τη ρύπανση.

Λέει ότι πρέπει να συμμορφωθεί με μια ολλανδική δικαστική απόφαση που λέει ότι παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές αζώτου που επηρεάζουν το έδαφος και το νερό.

Όμως, οι αγρότες λένε ότι στοχοποιούνται άδικα από τις μη οριστικοποιημένες ακόμα προτάσεις σε σύγκριση με τομείς όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία και οι μεταφορές.

«Δεν νιώθουμε πραγματικά να ακούσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ψηφοφορία ο Έρικ Στέγκινκ, εθνικός πρόεδρος της BBB και χοιροτρόφος.

«Μερικές φορές δεν νιώθουμε πια ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κόμμα των αγροτών βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλες τις επαρχίες που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού 31,3% στην καρδιά του στην αγροτική περιοχή Overijssel και 14,3% στη Βόρεια Ολλανδία, που περιλαμβάνει το Άμστερνταμ.

Ο Ρούτε, ο μακροβιότερος ηγέτης της Ολλανδίας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι ελπίζει ότι ο συνασπισμός του θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα.

Η Tessel van der Veeken, μια 21χρονη φοιτήτρια που ψηφίζει στη Χάγη, είπε ότι «δεν ανησυχούσε αλλά ήταν περίεργη» για μια νίκη BBB.

Ο ψηφοφόρος Μάικλ βαν Χεκ, 69 ετών, περιέγραψε τους αγρότες ως «λαϊκιστικό κόμμα», προσθέτοντας ότι περίμενε μια «μεγάλη νίκη από το BBB και ελπίζω τουλάχιστον σταθερή» για το κόμμα VVD του Ρούτε.

Οι αγρότες κέρδισαν επίσης την υποστήριξη της παγκόσμιας ακροδεξιάς, η οποία ισχυρίζεται, χωρίς στοιχεία, μια απαίσια «παγκοσμιοποιητική» συνωμοσία για να ληστέψει τους αγρότες της γης τους.

Όμως, τα exit poll έδειξαν ότι το ολλανδικό ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), το οποίο κέρδισε τις τελευταίες επαρχιακές εκλογές το 2019, ουσιαστικά εξαφανίστηκε.

Ο ηγέτης της Thierry Baudet έχει περιγράψει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «ήρωα» και ασπάστηκε τις θεωρίες συνωμοσίας του Covid.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις