ΠΟΓΕΔΥ: To μπόνους των άλλων κλάδων και το malus των Γεωτεχνικών του Υπ.Α.Α.Τ., Υ.Π.ΕΝ.και OTA

Η ΠΟΓΕΔΥ μετά από συνεχείς οχλήσεις Συναδέλφων δε μπορεί να μείνει απαθής στο μείζον ζήτημα της καταβολής του «Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων» - το λεγόμενο bonus - το οποίο δόθηκε κάθετα σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες των Υπουργείων με βάση τον Νόμο 4940/2022 ο οποίος δρομολογήθηκε και ψηφίστηκε επί Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη.

Θα πρέπει να θυμίσουμε στους υπεύθυνους (και όψιμους επικριτές του «κακού» Δημοσίου) ότι οι Γεωτεχνικοί του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι έχουν την ατυχία να αμείβονται από το υποτιθέμενο «ενιαίο» μισθολόγιο, βλέπουν τους μισθούς τους στην κατάψυξη εδώ και μια δεκαετία, την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές τους έχουν πολλαπλασιάσει το κόστος διαβίωσης. Και εκεί που οι Συνάδελφοι πίστεψαν ότι επιτέλους έπειτα από τόσα χρόνια μνημονίων, με το σύγχρονο «success story» θα δουν στο εισόδημά τους μια στοιχειώδη βελτίωση των  οικονομικών τους απολαβών από τον Νόμο του κ. Μ. Βορίδη (τι πιο λογικό να λάβουν μπόνους εργαζόμενοι οι οποίοι αν και όλο λιγότεροι σε αριθμό παράγουν περισσότερο έργο λόγω των συνεχών Νομοθετικών απαιτήσεων που δημιουργούν οι κυβερνήσεις), άλλη μια απογοήτευση ήρθε απότομα.

Με τον Νόμο 4940/2022 καθιερώνεται το μπόνους στο Δημόσιο Τομέα με μια λογική όμως που αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι ουδεμία σχέση έχει με την αξιολόγηση και τη λογοδοσία. Χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς διάλογο με οποιονδήποτε Φορέα εργαζομένων, αποφασίστηκε με τις εγκυκλίους που εκδόθηκαν να περιορίσουν το μπόνους αυτό, έστω και αρχικά, αποκλειστικά στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Υπουργείων και στο Υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό αποκλείστηκε το σύνολο των υπολοίπων Υπηρεσιών των Υπουργείων και Ο.Τ.Α. από την πιθανότητα λήψης του μπόνους και συνέπεια αυτού και το σύνολο των Γεωτεχνικών που υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε πρακτική που προωθεί τον κοινωνικό αυτοματισμό αλλά και σε κάθε ισοπεδωτική λογική συλλογικών εντάξεων και  συλλογικών αποκλεισμών εργαζομένων και των Δομών στις οποίες Υπηρετούν, από την δυνατότητα λήψης ευεργετημάτων, πόσο δε όταν ορισμένοι αρμόδιοι χρησιμοποιούν την «αξιολόγηση», δηλαδή την διαβάθμιση, ως το «τέλειο όπλο» για να πυροβολούν συνολικά τους εργαζομένους στο Δημόσιο.

Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε ότι ο «κουμπαράς» για τον οποίο μάλλον αποκλειστικά ενδιαφέρονται, δεν γεμίζει από τους διαχειριστές των «λογιστηρίων». Γεμίζει από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και φροντίζουν μεταξύ άλλων για την ασφάλεια των τροφίμων, για την προστασία του καταναλωτή, για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Αυτοί είναι που εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη και Διοικητικά πρόστιμα που ούτε στο καλύτερο όνειρό τους δεν θα έβλεπαν κάποιοι αν δεν εργάζονταν οι Γεωτεχνικοί. Για τον λόγο αυτό καταδικάζουμε τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε το περίφημο μπόνους, καταδικάζουμε τον εκ των προτέρων  αποκλεισμό των Γεωτεχνικών από αυτό και ζητάμε την εδώ και τώρα αναδρομική επέκτασή του.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θυμίζουμε ότι πλήθος Γεωτεχνικών απασχολείται με τα αλλότρια καθήκοντα της Οικονομικής Διαχείρισης και της  συμμετοχής σε Επιτροπές. Συνεπώς συμβάλλουν και αυτοί στην περιβόητη επίτευξη των Δημοσιονομικών στόχων. Εφόσον λοιπόν θεωρείται ότι οι Συνάδελφοι αυτοί δεν υπερβάλλουν εαυτούς απασχολούμενοι με καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν προσληφθεί τότε θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα αν είναι θεμιτό να συνεχίσουν να ετεροαπασχολούνται.

Η Ομοσπονδία θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος και θα προβεί ενδεχομένως σε κινήσεις, σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις