Η Ισπανία αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση λαχανικών στην Ευρώπη

Οι παραγωγοί στα νότια της Ισπανίας δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις συμβάσεις με τα σούπερ μάρκετ λόγω των ελλείψεων προμηθειών που προκαλούνται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ειδικά στην Αλμερία, περιοχή που αντιπροσωπεύει το 40% των εξαγωγών λαχανικών της Ισπανίας, οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αυτόν τον χειμώνα, ακολουθούμενες από ένα παρατεταμένο κρύο, οδήγησαν σε απότομη πτώση της παραγωγής.

Η παραγωγή της ντομάτας σημείωσε πτώση 22% τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, τα αγγούρια βρίσκονται 21% χαμηλότερα, ενώ ο όγκος στις πιπεριές και στις μελιτζάνες μειώθηκαν κατά 25%.

Η Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών της Αλμερίας (Coexphal) δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «ανησυχητική», καθώς οι ελλείψεις επαναλαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές ζώνες παραγωγής.

Αν και όλα τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο έχουν μειωθεί, οι αγρότες λένε ότι οι υψηλές τιμές που προκαλούνται από τη στενή προσφορά δεν αντισταθμίζουν την απώλεια όγκου και το υψηλό κόστος εισροών.

Η Coexphal σημειώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες – οι οποίες οδήγησαν επίσης στον πολλαπλασιασμό των παρασίτων – μαζί με τον πληθωρισμό του κόστους και τις επιπτώσεις από τη σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργούν μια ολοένα και πιο αβέβαιη προοπτική που είναι επιζήμια για τον αγροτικό τομέα της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις