Λιπάσματα: Οι διεθνείς τιμές πέφτουν… οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στη τιμή των λιπασμάτων και ειδικά της ουρίας Αιγύπτου το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τιμή FOB βρίσκεται στα 387,50 δολάρια ο τόνος όταν το Φεβρουάριο του 2022 ήταν στα 930 δολάρια ο τόνος.
Ωστόσο, η Ελλάδα και οι Έλληνες αγρότες για ακόμη μια φορά, καλούνται να πληρώσουν ανατιμημένα τα λιπάσματά τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τη μείωση της ρευστότητας στους παραγωγούς, να τίθεται σε κίνδυνο και η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, μιας και λιγότερο λίπασμα σημαίνει λιγότερη σοδειά.
Όπως ανέφεραν παραγωγοί στο Agrocapital «όταν υπάρχει αύξηση σε τιμές εφοδίων τότε αυτές “περνάνε” αμέσως στον Έλληνα αγρότη, όμως όταν υπάρχει μείωση τότε αργούν να περάσουν στην τελική τιμή που αγοράζουμε», υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνει «απουσία  ελεγκτικού συστήματος της χώρας».


Λόγω της μη χρήσης λιπασμάτων στις καλλιέργειες, οι σοδειές μειώνονται αναγκάζοντας έτσι τους εμπόρους να εισαγάγουν ποσότητες από το εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας σε προϊόντα όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, με τις κύριες ποσότητες να εισάγονται από τη Βουλγαρία.
Ωστόσο εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ίδιες όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Υπάρχουν αυτές που αναπροσαρμόζουν τις τιμές των προϊόντων τους αναλόγως με τις τάσεις των διεθνών αγορών. Οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ότι έχει να κάνει με τις αγορές τους εφόσον θέλουν να παραμείνουν βιώσιμοι.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις