Παραχώρηση – εξπρές δημόσιας γης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα άνω των 5 εκατ.
Παραχώρηση – εξπρές δημόσιας γης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα άνω των 5 εκατ.

Διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η οποία προβλέπει την παραχώρηση για 40+20 χρόνια, χωρίς δημοπρασία αλλά με τίμημα που καθορίζει αρμόδια επιτροπή, αγροτικών ακινήτων του δημοσίου σε επενδυτές εφ’ όσον πρόκειται να αξιοποιηθούν για επενδύσεις τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Στο ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4061/2012) προβλέπεται η παραχώρηση μέσω δημοπρασίας ακινήτων άνω των 100 στρεμμάτων για οποιονδήποτε σκοπό, όπως δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, και ακινήτων ανεξαρτήτως εμβαδού τόσο για στρατηγικές επενδύσεις όσο και για επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ, όπως ίδρυση ή επέκταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η γραφειοκρατία είναι τέτοια που απαιτούνται 2-3 χρόνια για να τελεσφορήσουν οι σχετικές διαδικασίες, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές. Αντίθετα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκτιμάται ότι οι διαδικασίες παραχώρησης θα ολοκληρώνονται εντός 6 μηνών το μέγιστο.

Επενδύσεις μόνο για παραγωγή προϊόντων

«Δίνουμε την δυνατότητα να είναι πιο άμεσος ο τρόπος, μέσα από προβλεπόμενη διαδικασία στην οποία συμμετέχει και το Υπουργείο Οικονομικών βεβαίως, παραχώρησης εκτάσεων σε όποιους επενδυτές θέλουν να επενδύσουν πάνω στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αυτός που παράγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στην περίμετρο της διάταξης δεν εντάσσονται επενδύσεις που αφορούν στον αγροτουρισμό, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή. «Ο αγροτουρισμός δεν έχει καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα, είναι παροχή υπηρεσίας», σημείωσε και εξήγησε: «Ο πρωτογενής τομέας είναι παραγωγή προϊόντος. Όποιος θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση, π.χ. θερμοκηπιακή και έχει σκοπό αυτή η επένδυση να είναι μεγάλη, να μπορεί απλά με πιο σύντομες διαδικασίες, πάλι με τα φίλτρα τα οποία επιβάλλει ο νόμος που ήδη υπάρχει,  με επιτροπές συγκεκριμένες που καθορίζουν το μίσθωμα, να μπορεί απλά να συντομεύσει το χρόνο, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να παράξουν. Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να δίνουμε υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος τις εκτάσεις οι οποίες είναι αναγκαίες».


Η διάταξη

Αναλυτικά, η διάταξη έχει ως εξής:

«Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να παραχωρούνται κατά χρήση έναντι τιμήματος ακίνητα της περ. α) της παρ. 1 του Ν. 4061/2012, ανεξαρτήτως έκτασης, εφόσον πρόκειται για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ή και τη μεταποίηση αυτού, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς. Στην ανωτέρω απόφαση αναγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις της παραχώρησης, ιδίως η χρονική διάρκειά της, το τίμημα, ο τρόπος και η έναρξη καταβολής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται έως 40 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 20, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Το σχετικό τίμημα καθορίζεται από την Επιτροπή Δημοπρασίας του άρθρου 10, υπό τον όρο ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας από την παραχώρηση, άλλως ανακαλείται».
Αγροτικά ακίνητα σε ανέργους και αγρότες

Με άλλη διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εξασφαλίζεται η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του Ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α΄ της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.
Συγκεκριμένα, η διάταξη έχει ως εξής:

«α) Το χρονικό διάστημα παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 (Α΄ 66), παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. Η παράταση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τα ακίνητα που από 1 Ιανουαρίου 2023 έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή της οικείας Περιφέρειας για να παραχωρηθούν κατά χρήση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 7 και 10 του ν. 4061/2012.

β) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012, αγροτικά ακίνητα της περ. α) της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012, τα οποία έμειναν αδιάθετα, μπορούν να παραχωρηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 σε νέους αγρότες και επαγγελματίες αγρότες. Τα ακίνητα παραχωρούνται με σειρά προτεραιότητας  σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας της Χώρας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις