ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου για την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης

Στην έκδοση της απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του νέου κλειστού αρδευτικού έργου Ταυρωπού προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αποτελεί το επισφράγισμα μιας προσπάθειας που δρομολογήθηκε από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, αρχής γενομένης του 2017, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου. Ήδη από τις αρχές του 2019, ο Οργανισμός είχε καταθέσει φάκελο μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εγγειοβελτιωτικού έργου Ταυρωπού, τον οποίο επικαιροποίησε το 2021, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του νέου κλειστού δικτύου.

Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού με την κατασκευή του νέου κλειστού υπό πίεση δικτύου άρδευσης, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 128,75 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, εντάχθηκε στην πρώτη δέσμη έργων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «ΥΔΩΡ 2.0», καθώς διέθετε υψηλό βαθμό ωριμότητας μελετών, ενώ αποτελεί το πρώτο έργο που δημοπρατείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ένα εκ των δύο πρώτων έργων για τα οποία έχει εξασφαλιστεί, για πρώτη φορά, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όσον αφορά στις διαδικασίες δημοπράτησης και παρακολούθησης της πορείας υλοποίησής του.

Αναφορικά με τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Α' Φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού, καθώς το Έργο προχωρά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και αναμένεται η έναρξη της Β' Φάσης με την εκκίνηση του σταδίου του ανταγωνιστικού διαλόγου τις επόμενες ημέρες. Στο στάδιο αυτό, η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου αποτελεί διασφάλιση για την δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης με την ανάδειξη του οριστικού Αναδόχου του έργου εντός του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις