Μεξικό: «ΣΤΟΠ» στη γλυφοσάτη και στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Διάταγμα μέσω του οποίου ανακαλεί τις άδειες Μεξικό: «ΣΤΟΠ» στη γλυφοσάτη και στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι εξέδωσε το Μεξικό, εν μέσω εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ωστόσο η υγειονομική αρχή COFEPRIS, ωστόσο, μπορεί να χορηγήσει εγκρίσεις για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι που θα χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή ή για βιομηχανική χρήση για ανθρώπινη τροφή μέχρι να βρεθεί υποκατάστατο.

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι είναι σύμφωνο με τις πολιτικές επισιτιστικής αυτάρκειας του Μεξικού και την προστασία της υγείας του πληθυσμού και του περιβάλλοντος.

Η ενέργεια του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να απαγορεύσει το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι υπήρξε σημαντική πηγή έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Μεξικό είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικού καλαμποκιού, με τους Αμερικανούς αγρότες να στέλνουν περίπου 17 εκατομμύρια τόνους κυρίως γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο Μεξικό ετησίως, η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.

Το νέο διάταγμα ανέφερε ότι η COFEPRIS θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες με ομολόγους της από άλλες χώρες για να διερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.

Ο νέος επικεφαλής εμπορίου γεωργίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα είπε στο Reuters ότι έδωσε προθεσμία στο Μεξικό μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου για να ανταποκριθεί σε αίτημα να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από τις προγραμματισμένες απαγορεύσεις του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και γλυφοσάτης από το Μεξικό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις