Η τάση από το ρύζι στο σιτάρι συνεχίζεται στην Ιαπωνία
Η τάση από το ρύζι στο σιτάρι συνεχίζεται στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα συνεχίσει την τάση της να φυτεύει περισσότερο σιτάρι και λιγότερο ρύζι την περίοδο εμπορίας 2023-24, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωργικών Πληροφοριών από την Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι προκαταρκτικές προβλέψεις του USDA έχουν επίσης τη μετατόπιση από το ρύζι στο σιτάρι που θα συνεχιστεί το 2024-25.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του USDA προβλέπει ότι η έκταση συγκομιδής σιταριού αυξάνεται κατά 3,5% και η παραγωγή αυξάνεται 10% σε 1,17 εκατομμύρια τόνους την επόμενη περίοδο εμπορίας, ενώ η έκταση ρυζιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,1% στα 1,48 εκτάρια με την παραγωγή να μειώνεται ελαφρά στους 7,45 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή και η κατανάλωση ρυζιού στην Ιαπωνία μειώθηκε σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια.

Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές σιταριού μειώθηκαν σταδιακά καθώς η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε. Το USDA προβλέπει ότι οι εισαγωγές σιταριού το 2023-24 θα μειωθούν κατά 3,5%, σε 5,5 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι αγρότες θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή σιταριού, αλλά οι εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού είναι επί του παρόντος περιορισμένες στην ποσότητα εγχώριου σιταριού που μπορούν να διαχειριστούν κάθε χρόνο», ανέφερε το USDA. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή σιταριού και σόγιας σύμφωνα με το Πλαίσιο Πολιτικής Ενίσχυσης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, και θα χρηματοδοτήσει επίσης βελτιώσεις στις υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023».

Η Ιαπωνία παραδοσιακά κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων εισαγωγέων σιταριού στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας της να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις