Ιταλία: Προς πώληση μεγάλες εκτάσεις εγκαταλελειμμένων ελαιώνων

Είκοσι χιλιάδες εκτάρια αχρησιμοποίητων και εγκαταλελειμμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ελαιώνες έχουν τεθεί προς πώληση στην Ιταλία από το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea).

Η δημοπρασία πραγματοποιείται από την Εθνική Τράπεζα Αγροτικής Γης (BTA) και σύμφωνα με την Ismea, η γη προς πώληση είναι αξίας 260 εκατ. ευρώ και είναι αρκετή για την ίδρυση 800 αγροκτημάτων.

Από τις διαθέσιμες γεωργικές εκτάσεις, οι 315 είναι αποκλειστικά ελαιώνες στη νότια Ιταλία, ενώ υπάρχουν και άλλες εκτάσεις που περιλαμβάνουν κυρίως αμπελώνες.

Από τις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται προς πώληση το 36% βρίσκεται στη Σικελία, το 13% στην Τοσκάνη, το 12% στη Σαρδηνία και το 9% στην Απουλία.

Η έκταση και η τιμή ποικίλλουν σημαντικά, από 5 εκτάρια ελαιόδεντρων που πωλούνται για 100.000 ευρώ κοντά στο Caltagirone της Σικελίας έως 98 εκτάρια για 316.000 ευρώ στο Arcidosso της Τοσκάνης.

Ενώ η δημοπρασία BTA είναι ανοιχτή σε όλους, έχει οριστεί να παρασχεθεί ειδική στήριξη στους νέους αγρότες. Η τράπεζα θα επιτρέψει σε αγρότες κάτω των 41 ετών να πληρώσουν τη συνολική τιμή της γεωργικής γης με ένα πρόγραμμα απόσβεσης σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις