Οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ μετατοπίζονται στο Μαρόκο σε μεικτή περίοδο που χαρακτηρίζεται από πόλεμο
Οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ μετατοπίζονται στο Μαρόκο σε μεικτή περίοδο που χαρακτηρίζεται από πόλεμο

Το Μαρόκο έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη διέξοδος εξαγωγής για το σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022/23, καθώς οι πωλήσεις σε άλλους προορισμούς περιορίστηκαν από τον αναζωογονημένο ανταγωνισμό στη Μαύρη Θάλασσα μετά την χαλάρωση της αναταραχής του πολέμου.

Σε ένα έτος που σημαδεύτηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαγωγέα σιτηρών, η ΕΕ έκανε μεγάλες πωλήσεις στην αρχή της εξαγωγικής εκστρατείας Ιουλίου-Ιουνίου, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Με αυξημένες ανάγκες εισαγωγών μετά από μια συγκομιδή που επλήγη από την ξηρασία πέρυσι, το Μαρόκο έγινε μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο διέξοδος για το σιτάρι της ΕΕ και έχει ξεπεράσει την Αλγερία ως ο κορυφαίος προορισμός του μπλοκ.

Το Μαρόκο σχεδιάζει να φέρει άλλους 1,5 εκατομμύριο τόνους μαλακού σιταριού τον Μάρτιο-Μάιο και οι εισαγωγείς αναμένεται να επιμείνουν στις προμήθειες της ΕΕ λόγω υλικοτεχνικών και οικονομικών κινδύνων για την Ουκρανία και τα ρωσικά σιτηρά, δήλωσε ο Yann Lebeau του γαλλικού ομίλου βιομηχανίας σιτηρών Intercereales.

Η σταθερή ζήτηση από το Μαρόκο, καθώς και οι μεγάλες πωλήσεις στην Αλγερία, την Κίνα και την Αίγυπτο, βοήθησαν τη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού της ΕΕ, να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος εξαγωγών εκτός ΕΕ που εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από 10 εκατομμύρια τόνους.

«Η γαλλική αγορά τα πήγε καλύτερα πουλώντας πολύ στις αρχές της σεζόν», είπε ένας έμπορος. «Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ρουμανία προσπαθούν να ξεφορτώσουν το σιτάρι με αρνητικές φυσικές πριμοδοτήσεις».

Ο ανταγωνισμός της Μαύρης Θάλασσας έχει επανέλθει στο προσκήνιο από τα μέσα της σεζόν, με τους όγκους της Ουκρανίας να υποστηρίζονται από έναν διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας εν καιρώ πολέμου και τη Ρωσία να βρίσκει διεξόδους για τη συγκομιδή ρεκόρ του 2022.

Οι μειωμένες προοπτικές εξαγωγών ώθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 αυτή την εβδομάδα. GRA/ΕΕ

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι όλο και πιο ανίκανες να πουλήσουν την παλιά τους σοδειά», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Μάικλ Μάγκντοβιτς.

Μετά την πρόβλεψη ρεκόρ εξαγωγών μαλακού σιταριού της ΕΕ 40 εκατομμυρίων τόνων το 2022/23 κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε σταδιακά τις προβλέψεις της σε 32 εκατομμύρια, με άλλους μετεωρολόγους να τις βλέπουν κοντά στα 30 εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι έμποροι δεν αποκλείουν ένα κύμα εξαγωγών της ΕΕ στα τέλη της σεζόν, με τις αμφιβολίες για τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας να εξακολουθούν να υφίστανται καθώς η Ρωσία δεσμεύεται στη συμφωνία για τον διάδρομο μόνο μέχρι τα μέσα Μαΐου και εξετάζει τρόπους για να αυξήσει τις τιμές της στο farmgate.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις