Τα εναλλακτικά λιπάσματα προσφέρουν δυνατότητες: Ο στρουβίτης
Τα εναλλακτικά λιπάσματα προσφέρουν δυνατότητες: Ο στρουβίτης

Ο στρουβίτης, η ίδια ουσία που δημιουργεί πέτρες στα νεφρά και δυσκολεύει τους χειριστές των εγκαταστάσεων αποχέτευσης, θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη χρήση περιορισμένης παροχής φωσφορικών αλάτων για λίπασμα καλλιεργειών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 19% των 22,02 δισεκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, βασίζονταν σε φωσφορικά άλατα.

Ο στρουβίτης είναι η κοινή ονομασία για το φωσφορικό αμμώνιο μαγνήσιο, μια ουσία που μοιάζει με κρύσταλλο που συχνά επικαλύπτει το εσωτερικό των σωλήνων αποχέτευσης και προκαλεί μπλοκαρίσματα. Ο στρουβίτης μπορεί, ωστόσο, να δημιουργηθεί από χημικούς μηχανικούς από στερεά απόβλητα ή λύματα ως λίπασμα με δυνατότητα βραδείας αποδέσμευσης, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι υδατοδιαλυτό.

Η ουσία προσλαμβάνεται από τα φυτά καθώς το μαγνήσιο, το άζωτο και ο φώσφορος καθώς οι ρίζες οξινίζουν το έδαφος γύρω του, επομένως η υπερβολική απορροή θρεπτικών συστατικών περιορίζεται.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την καθίζηση στρουβίτη από ένα διάλυμα. Η «ηλεκτροχημική μέθοδος» περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ενός ηλεκτροδίου μαγνησίου, με την τοποθέτηση ατόμων μαγνησίου στο διάλυμα που αντιδρούν με το αμμώνιο και το φωσφορικό άλας στο διάλυμα. Η «χημική μέθοδος» συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη αλάτων μαγνησίου σε ένα διάλυμα, η οποία οδηγεί σε χημική αντίδραση με το αμμώνιο και το φωσφορικό άλας. Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο, παράγεται στρουβίτης.

Διετείς μελέτες πεδίου από τον Αγροτικό Πειραματικό Σταθμό του Αρκάνσας έδειξαν ότι ο στρουβίτης που παράγεται με ηλεκτροχημικά μέσα αποδίδει εξίσου καλά με τις κοινές πηγές φωσφορικών λιπασμάτων και ο χημικά δημιουργημένος στρουβίτης στις αποδόσεις σε καλαμπόκι, ρύζι και σόγια στα εδάφη του ανατολικού Αρκάνσας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας καταδεικνύουν ότι ο ηλεκτροχημικά κατακρημνισμένος στρουβίτης έχει τη δυνατότητα ως εναλλακτική πηγή λιπάσματος για ορεινές και πεδινές καλλιέργειες στο ανατολικό Αρκάνσας, όπου υπάρχει τεκμηριωμένη ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών», δήλωσε ο Kristofor Brye, πανεπιστημιακός καθηγητής εφαρμοσμένης εδαφολογικής φυσικής και παιδολογίας με ο πειραματικός σταθμός, ο ερευνητικός βραχίονας του Τμήματος Γεωργίας Συστήματος του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Η ανάκτηση θρεπτικών ουσιών από τα λύματα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και να δημιουργήσει μια πρόσθετη ροή εσόδων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, πρόσθεσε ο Brye.

Μια προηγούμενη μελέτη πειραματικού σταθμού έδειξε ότι το αρδευόμενο ρύζι που καλλιεργήθηκε με ηλεκτροχημικά κατακρημνισμένο στρουβίτη παρήγαγε λιγότερο μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου, από άλλα φωσφορικά λιπάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός χημικά καταβυθισμένου στρουβίτη.

Μια μελέτη επιβεβαίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μια πηγή λιπάσματος-φωσφόρου που είναι φιλική προς το περιβάλλον, ως προϊόν ανακτώμενων θρεπτικών ουσιών από τα λύματα, θα ήταν σημαντικό όφελος για τους παραγωγούς καλλιέργειες στο Αρκάνσας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ηλεκτροχημικά κατακρημνισμένος στρουβίτης είναι οικονομικά αποδοτικός», είπε ο Brye.

Έρευνα από το τμήμα χημικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων δημιουργίας ηλεκτροχημικά καταβυθισμένου στρουβίτη.

Πηγή: University of Arkansas System Division of Agriculture

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις