Πάνω από 3 εκ. τόνοι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας στην Αφρική
Πάνω από 3 εκ. τόνοι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας στην Αφρική

Η σχετική δήλωση έγινε από το ουκρανικό υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, αναφέρει ανταποκριτής της Ukrinform.

«Γενικά, από τότε που ξεκίνησε ο «διάδρομος σιτηρών», περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι σιταριού έχουν αποσταλεί στις χώρες που έχουν ανάγκη, όπως η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη κ.λπ. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τόνοι Ουκρανίας- Τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα στάλθηκαν στην Αφρική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει η έκθεση.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ και της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας Grain from Ukraine, οι χώρες που έχουν ανάγκη έλαβαν 525,8 χιλιάδες τόνους σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, χάρη στην ανθρωπιστική πρωτοβουλία Grain from Ukraine, οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Κένυα και η Υεμένη μπορούν να προσεγγίσουν τους προπολεμικούς όγκους.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της περιόδου εμπορίας, η Ουκρανία έχει αποστείλει 293,3 χιλιάδες τόνους σίτου στην Αιθιοπία, καλύπτοντας το 20% των εισαγωγικών αναγκών της χώρας όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η ετήσια ζήτηση είναι 1,5 εκατομμύριο τόνοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Κένυα, η Ουκρανία έχει καλύψει τις εισαγωγικές της ανάγκες κατά 13% (283 χιλιάδες τόνοι). Ετησίως, αυτή η χώρα χρειάζεται 2,2 εκατομμύρια τόνους εισαγόμενου σίτου.

Οι εισαγωγικές ανάγκες της Υεμένης έγιναν οι λιγότερο καλυμμένες. Συνολικά 216,1 χιλιάδες τόνοι (6%) ουκρανικής παραγωγής σιταριού απεστάλησαν στην Υεμένη, ενώ η ζήτηση της χώρας είναι 3,8 εκατομμύρια τόνοι.

Το υπουργείο πιστεύει ότι, χάρη στους διεθνείς εταίρους που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική πρωτοβουλία Grain from Ukraine, η Ουκρανία έχει ακόμη την ευκαιρία να φτάσει τους προπολεμικούς δείκτες εξαγωγών και να αποτρέψει τον λιμό στην Υεμένη.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 26 Μαρτίου 2023, η Ουκρανία εξήγαγε 25,9 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων μέσω του «διαδρόμου σιτηρών».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις