Ο ευρασιατικός πόλεμος του σκόρδου

 

 

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η ισπανική σοδειά άγγιξε ποσοστά ρεκόρ την περίοδο 2013/14 και πλέον οι τιμές των ισπανικών σκόρδων, λόγω  της υπερπαραγωγής έχουν αγγίξει ιστορικό χαμηλό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις καλές αποδόσεις στην Ισπανία αλλά κι εξαιτίας των στρεβλώσεων της ισπανικής αγοράς, που διέρχεται τη δική της κρίση. Οι μικροί του κλάδου έπρεπε να έχουν γρήγορη πώληση των προϊόντων τους, ώστε να κερδίζουν γρήγορα μετρητά που τα χρειάζονται γι΄ άλλες καλλιέργειές τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό μπορεί και ν΄ αλλάξει επειδή τ΄ αποθέματα των μικρών παραγωγών τελειώνουν. Οι  μεγάλοι Ισπανοί καλλιεργητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους, όσο – όσο, παρά τις πιέσεις που δέχεται το ευρωπαϊκό σκόρδο από το κινέζικο και προτιμούν να το αποθηκεύσουν.

Παρόλα αυτά παρόμοια κατάσταση ισχύει και στην Κίνα που οι μικρότεροι εξαγωγείς επιχειρούν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές για να έχουν γρήγορες ταμειακές ροές.

Η Αργεντινή κι η Χιλή όμως είναι ακριβές από άποψη παραγωγής και από άποψη μεταφορικών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο ισχυρός παίκτης της αγοράς είναι η Βραζιλία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις