Η ζήτηση λιπασμάτων αναμένεται να αυξηθεί φέτος
Η ζήτηση λιπασμάτων αναμένεται να αυξηθεί φέτος

Και ο χρόνος της συσσώρευσης είναι κρίσιμος, καθώς η ζήτηση λιπασμάτων αναμένεται να αυξηθεί αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την BK Morris, ανώτερη συντάκτρια αγορών του Ομίλου CRU.

«Ο οδηγός για τις τιμές θα είναι από τη ζήτηση, όχι τόσο από την προσφορά», είπε ο Μόρις στους παρευρισκόμενους στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Λιπασμάτων και Χημικών του Ιλινόις στην Πεόρια.

Οι τιμές των λιπασμάτων, φυσικά, εκτοξεύτηκαν στα ιστορικά υψηλά πέρυσι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μείωση των κινεζικών εξαγωγών φωσφορικών αλάτων ακρωτηρίασαν την αλυσίδα εφοδιασμού, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες.

Η Morris αναζητά τη Ρωσία να εξάγει περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αζωτούχων λιπασμάτων φέτος, από μόλις 800.000 τόνους το 2022.

Αναζητά επίσης αυξημένες εξαγωγές λιπασμάτων από την Κίνα, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων τοποθεσιών στην παγκόσμια αγορά, κάτι που θα μειώσει τη συνολική πίεση της προσφοράς που παρουσιάστηκε πέρυσι.

Αλλού, νέα παραγωγή ουρίας έρχεται διαδικτυακά στη Νιγηρία.

«Πολλές χώρες επαναφέρουν την παραγωγή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», είπε ο Morris.

«Η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων βελτιώνεται», σημείωσε. «Αλλά η απροθυμία να πληρωθούν υψηλές τιμές παραμένει».

Η Morris πιστεύει ότι οι τιμές των λιπασμάτων γενικά θα αμβλύνουν φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, αν και τα ακριβά αποθέματα σε ορισμένες τοποθεσίες επιβραδύνουν τη διαδικασία.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να αναμένεται να σημειωθούν κατά τις περιόδους αιχμής αυτή την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά πιθανότατα δεν είναι κοντά στα ίδια επίπεδα που σημειώθηκαν το 2022.

«Δεδομένου του πού ήταν οι τιμές, υπάρχει πολύ περιθώριο να μειωθούν», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής».

Η Morris πιστεύει ότι οι περιορισμένες προμήθειες καλλιεργειών και οι υψηλές τιμές θα δώσουν κίνητρα στους αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική και αλλού να φυτέψουν περισσότερα στρέμματα και να προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις.

Η CRU προβλέπει ότι οι αγρότες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φυτέψουν περίπου 92,5 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού αυτήν την άνοιξη, από μόλις 88,5 εκατομμύρια το 2022. Οι φυτεύσεις σόγιας αυτή τη σεζόν θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με πέρυσι — 87,4 εκατομμύρια στρέμματα.

Εάν πραγματοποιηθεί, η ώθηση στα στρέμματα καλαμποκιού μαζί με μια αύξηση 11% στις σπορές χειμερινού σιταριού θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση λιπασμάτων.

«Θα υπάρξει πολλή φυτική παραγωγή», είπε ο Morris. «Θα δούμε χαμηλότερες τιμές (λιπάσματα), αν και θα υπάρξουν περίοδοι αιχμής. Από όλα τα προϊόντα, το άζωτο έχει τις περισσότερες αρνητικές δυνατότητες φέτος».

Οι τιμές των λιπασμάτων στο Ιλινόις από τα μέσα Ιανουαρίου ήταν σταθερές για την άνυδρη αμμωνία, στην περιοχή από 1.190 έως 1.490 δολάρια ανά τόνο και την ουρία, κατά μέσο όρο στα 710 δολάρια, σύμφωνα με την Έκθεση Κόστους Παραγωγής του Ιλλινόις.

Οι μέσες τιμές στην πολιτεία μειώθηκαν από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες για το υγρό άζωτο, στα 614 δολάρια ανά τόνο. φωσφορικό διαμμώνιο, $831; φωσφορικό μονοαμμώνιο, $852; και ποτάσα, 714 $.

Πηγή: agrinews-pubs.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις