Η Ινδία ενδέχεται να μειώσει την εκτίμηση της παραγωγής σιταριού λόγω μη εποχικών βροχών και χαλαζοπτώσεων
Η Ινδία ενδέχεται να μειώσει την εκτίμηση της παραγωγής σιταριού λόγω μη εποχικών βροχών και χαλαζοπτώσεων

Η ινδική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει την εκτίμηση της συγκομιδής σιταριού καθώς οι ασυνήθιστες βροχές και χαλαζοπτώσεις οδήγησαν σε σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια σιταριού στις ινδικές πολιτείες Punjab, Uttar Pradesh και Madhya Pradesh, ανέφεραν στο S&P Global Commodity Insights πηγές του υπουργείου Γεωργίας.

Το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να διεξαγάγει μια προκαταρκτική έρευνα για την εκτίμηση της ζημιάς στην καλλιέργεια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκτιμήσεις παραγωγής για την περίοδο εμπορίας 2022-23 (Απρίλιος-Μάρτιος) είναι πιθανό να μειωθούν κατά 1 εκατομμύριο-2 εκατομμύρια τόνους από την προβλεπόμενη παραγωγή των 112,2 εκατομμυρίων τόνους, μια συγκομιδή ρεκόρ.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι, ωστόσο, δύσπιστοι σχετικά με την εκτίμηση της σοδειάς του σιταριού της Ινδίας. Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global σε 11 αναλυτές και εμπόρους, η σοδειά σιταριού στην Ινδία αναμένεται να φτάσει τα 107-108 εκατομμύρια τόνους το 2022-2023.

Ορισμένες εμπορικές πηγές στην Ασία βλέπουν ακόμη και την παραγωγή χαμηλότερη μεταξύ 92 και 95 εκατομμυρίων τόνους, αντικατοπτρίζοντας τη συνολική παραγωγή το ΜΟΥ 2021-22.

Σύμφωνα με το ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα, οι βασικές πολιτείες καλλιέργειας σιταριού -- Ρατζαστάν, Μάντια Πραντές, Παντζάμπ και Μπιχάρ -- είναι πιθανό να γίνουν μάρτυρες περισσότερων βροχών και χαλαζοπτώσεων τις επόμενες ημέρες ξανά.

Πηγές στους εμπορικούς κύκλους ανησυχούν ότι περισσότερες βροχές και χαλαζοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια απόδοσης και ποιότητας στην καλλιέργεια.

«Σε αυτό το στάδιο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες θα πλημμυρίσουν χωράφια και θα πλήξουν το πλήρως ώριμο σιτάρι, ωστόσο, η έκταση της ζημιάς δεν είναι βέβαιη», δήλωσε επιστήμονας του Τμήματος Αγροτικής Μετεωρολογίας του IMD.

Ενώ η συγκομιδή αναμένεται τώρα να καθυστερήσει, οι απώλειες απόδοσης μπορούν να εξισορροπηθούν καθώς σε περιοχές του Παντζάμπ, της Χαριάνα και του Ούταρ Πραντές οι καλλιέργειες σιταριού δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμες, πρόσθεσε ο επιστήμονας. Σε αυτές τις πολιτείες, το σιτάρι συλλέγεται τον Απρίλιο.

Αν και υπάρχουν πιθανότητες να περιοριστεί η απώλεια απόδοσης με καθυστερημένη συγκομιδή, η ήδη συγκομιδή που έχει αποθηκευτεί σε ανοιχτούς χώρους έχει καταστραφεί πλήρως, δήλωσε ένας αξιωματούχος του κρατικού τμήματος γεωργίας του Ρατζαστάν.

Σε ορισμένες περιοχές της Madhya Pradesh και του Rajasthan, το σιτάρι συγκομίζεται νωρίτερα από το συνηθισμένο χρόνο. Το σιτάρι φυτεύεται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και συλλέγεται Μάρτιο-Απρίλιο.

Kρατικές προμήθειες

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να αγοράσει 34,2 εκατομμύρια τόνους σίτου από τη συγκομιδή του 2022-2023, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Τροφίμων.

Η κυβέρνηση είναι πιθανό να χαλαρώσει τους κανόνες για τις προμήθειες σιταριού για να εξασφαλίσει επαρκείς αγορές από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα δίκαια και μέτρια πρότυπα ποιότητας, η Food Corporation of India και οι κρατικές υπηρεσίες αγοράζουν σιτάρι στην ελάχιστη τιμή υποστήριξης με μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 12%.

Η κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει την αγορά σιταριού με περιεκτικότητα σε υγρασία έως και 14%, είπε ο αξιωματούχος.

Τον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση είχε αυξήσει την ελάχιστη τιμή στήριξης για το σιτάρι σε 21.250 ρουπίες/mt (258,46 $/mt), από 20.150 ρουπίες/mt που είχε καθοριστεί για το προηγούμενο έτος.

Η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να συνεχιστεί

Μια πιθανή μείωση του μεγέθους της καλλιέργειας θα σήμαινε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επικείμενες αλλαγές στην απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού της Ινδίας έως ότου προκύψει σαφής εικόνα για τη συγκομιδή και την κατάσταση των εγχώριων αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος της FCI Ashok Meena δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού θα συνεχιστεί όσο η κυβέρνηση δεν αισθάνεται άνετα με τις εγχώριες προμήθειες.

«Η κυβέρνηση αναζητά να διασφαλίσει επαρκείς προμήθειες για να εκτελέσει κυβερνητικά προγράμματα και να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια προσφορά προτού εξετάσει πιθανές αλλαγές στην πολιτική εξαγωγών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Τροφίμων.

Λόγω της μείωσης της παραγωγής το 2021-22 ΜΟΥ, η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές σιταριού στις 13 Μαΐου 2022, για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού και να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά. Η χώρα αναδείχθηκε βασικός προμηθευτής σιταριού εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση απελευθέρωσε επίσης 5 εκατομμύρια αποθέματα από τα αποθέματά της τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αναγκάζοντας τις εγχώριες τιμές σιταριού να χαλαρώσουν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις