Η Ινδία σχεδιάζει να χαλαρώσει τα πρότυπα προμήθειας σιταριού για να αναπληρώσει τα αποθέματα
Η Ινδία σχεδιάζει να χαλαρώσει τα πρότυπα προμήθειας σιταριού για να αναπληρώσει τα αποθέματα

Η Ινδία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες για την προμήθεια σιταριού από αγρότες εν μέσω άκαιρων βροχοπτώσεων και χαλαζιού που κατέστρεψε τη σοδειά λίγο πριν τη συγκομιδή σε βασικές πολιτείες παραγωγής, κεντρικές και βόρειες πολιτείες, ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι και έμποροι.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο σχεδιάζει να αγοράσει 34,15 εκατομμύρια τόνους σιταριού νέας περιόδου από ντόπιους αγρότες για να ενισχύσει τα κρατικά αποθέματα αφού οι αγορές μειώθηκαν κατά 53% πέρυσι στους 18,8 εκατομμύρια τόνους λόγω κακής συγκομιδής.

Το σιτάρι της νέας εποχής άρχισε να έρχεται στην αγορά, αλλά η σοδειά έχει χάσει τη λάμψη σε ορισμένες περιοχές λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Επιτρέψαμε στην πολιτεία Μάντγια Πραντές να προμηθεύεται σιτάρι ακόμη και με απώλεια λάμψης 10%. Εάν απαιτείται, θα δεχόμασταν την έκκληση για άλλες καταστάσεις και άλλες παραμέτρους όπως η υγρασία», είπε ο αξιωματούχος. Η πηγή δεν ήθελε να ταυτοποιηθεί σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες.

Η κεντρική πολιτεία Madhya Pradesh είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού μετά τη βόρεια πολιτεία του Punjab.

Η σοδειά σιταριού έχει επίσης υποστεί ζημιές στο Παντζάμπ και τη Χαργιάνα λόγω των βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει παρόμοιες αλλαγές στους κανόνες προμηθειών για αυτές τις πολιτείες, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Το Punjab, η Haryana και η Madhya Pradesh αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 98% του συνολικού σιταριού που προμηθεύτηκε το 2022.

Καλλιέργειες με χαμηλότερη λάμψη πωλούνταν με μεγάλη έκπτωση σε καλλιέργειες καλής ποιότητας στην αγορά και η κρατική αγορά θα σταματούσε αυτή την εκπτωτική πώληση, είπε ο έμπορος.

Οι κρατικές υπηρεσίες έχουν προμηθευτεί 260.000 τόνους σιταριού από αγρότες στις 2 Απριλίου, από 46.000 τόνους πέρυσι, δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η αγορά θα κέρδιζε δυναμική τις επόμενες εβδομάδες. Δεν ανέκτησε την επιθυμητή ορμή λόγω των βροχοπτώσεων», είπε ο αξιωματούχος.

Η υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Food Corporation of India (FCI) αγοράζει σιτάρι από αγρότες σε κρατικές τιμές για να εκτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επισιτιστικής ευημερίας στον κόσμο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις