Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Οργή για τα 10 ευρώ του Υπ. Ανάπτυξης για τον οβελία

Αγανακτισμένοι είναι οι τοπικοί κτηνοτρόφοι και προβληματισμένοι οι κρεοπώλες με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λίγες ημέρες πριν μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, με την τιμή του πασχαλινού οβελία.

Η κίνηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να εντάξει τελικά το αρνί και το κατσίκι στο πασχαλινό καλάθι μιλώντας για προσπάθεια συγκράτησης της τιμής στα δέκα ευρώ, έχει δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο, λόγω ακρίβειας, κλίμα στις τάξεις των κτηνοτρόφων.

Την ίδια ώρα δημιουργεί θέμα και στα κρεοπωλεία, ειδικά αυτά που λειτουργούν εκτός σούπερ μάρκετ, τα οποία ήδη πωλούν ντόπιο αρνί και κατσίκι πάνω από 10 ευρώ και δεν έχουν δυνατότητα να ρίξουν την τιμή στα επίπεδα που επιδιώκει το Υπουργείο.

Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του newshub.gr το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου Μιχάλης Μαθιουδάκης οι τιμές σε αρνί και κατσίκι για το Πάσχα δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί καθώς οι σφαγές των ζώων θα ξεκινήσουν από την Κυριακή κι ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει στην τιμή που θα προμηθευτούν οι ίδιοι το κρέας.

«Αυτή τη στιγμή εγώ πουλάω 11,5 ευρώ το ντόπιο αρνί και 12 το κατσίκι» αναφέρει ο  κ. Μαθιουδάκης  και προσθέτει «Αν κρατηθεί το Πάσχα η τιμή μεταξύ 12-13 ευρώ θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι».

Δεν κρύβει πάντως το φόβο του πως πάνω στην προσπάθεια του Υπουργείου να κρατήσει χαμηλά τις τιμές θα έχουμε αθρόες εισαγωγές και «βαφτίσια» αμνοεριφίων ως ελληνικών από καταστήματα που συνήθως συναγωνίζονται ποιο θα πουλήσει πιο φτηνά.

Τα συνοικιακά κρεοπωλεία ωστόσο, που διαθέτουν ντόπιο κρέας, σε αυτή τη λογική δεν πρόκειται να μπουν.

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που, έχοντας περάσει ένα δύσκολο χειμώνα με τα κόστη στα ύψη, αδυνατούν να πιστέψουν πως το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να τους υποχρεώσει να πουλήσουν τα ζώα τους σε τιμές εξευτελιστικές που δεν καλύπτουν ούτε το μισό κόστος παραγωγής τους.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο αντιπρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος μας είπε πως για να πουληθεί 10 ευρώ το αρνί στον καταναλωτή εκείνοι πρέπει να πουλήσουν 5,5 ευρώ, τιμή που δεν πλησιάζει καν τα έξοδα που έχουν κάνει.

Φέτος τα ντόπια αρνιά, επισημαίνει ο ίδιος, είναι λίγα και εκτιμά πως συνοικιακά κρεοπωλεία, που έχουν συνηθίσει να διαθέτουν ντόπιο κρέας στους πελάτες τους, δεν θα είναι σε θέση να πουλήσουν κάτω από 15 ευρώ.

Και ο κ. Σμπώκος φοβάται εισαγωγές και ελληνοποιήσεις που θα περάσουν στο "ντούκου" αφού, όπως λέει,  οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου είναι αποδυναμωμένος και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Ο ίδιος μάλιστα καλεί τους συναδέλφους του κρητικούς κτηνοτρόφους να μην πουλήσουν κάτω από 8 ευρώ το κιλό το αρνί τους αφού η αγορά λειτουργεί ελεύθερα και δεν μπορεί ο  κ. Γεωργιάδης να τους θέσει πλαφόν, χωρίς διάλογο και χωρίς να υπολογίζει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του κλάδου τους.

 

Ο κτηνοτροφικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει αποδεκατιστεί και δεν έχει τύχει καμιάς ουσιώδους στήριξης από την Πολιτεία, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ηρακλείου και συμπληρώνει πως, δεν γίνεται το Υπουργείο να αποδέχεται από τη μια πως η αγορά είναι ελεύθερη κι από την άλλη να καταδικάζει μονομερώς μόνο ένα κρίκο της αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους, αφήνοντας ανέγγιχτους εκείνους που εν όψει Πάσχα ανεβάζουν, για παράδειγμα, στα 2 ευρώ την αμόλυβδη. "Στην περίπτωση τους γιατί δεν σκέφτεται τον καταναλωτή;" διερωτάται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις