Το σιτάρι Euronext χαλαρώνει ξανά, η ελαιοκράμβη πέφτει
Το σιτάρι Euronext χαλαρώνει ξανά, η ελαιοκράμβη πέφτει

Το σιτάρι Euronext υποχώρησε περαιτέρω την Τετάρτη, ενώ η ελαιοκράμβη σημείωσε πτώση 5%, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές για τις καιρικές συνθήκες για την ανοιξιάτικη φύτευση στις ΗΠΑ και το εξασθενημένο ράλι του αργού πετρελαίου επηρέασαν τις αγορές σιτηρών.

Οι συναλλαγές παρέμειναν ασταθείς καθώς οι έμποροι προετοιμάζονταν και για το Σαββατοκύριακο των διακοπών του Πάσχα.

Το σιτάρι του Μαΐου στο Euronext με έδρα το Παρίσι υποχώρησε 0,5% στα 254,00 ευρώ (276,78 δολάρια) ο τόνος, αφού νωρίτερα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στα 254,75 ευρώ, με τους αντιπροσώπους να αναφέρουν πρόσθετη πίεση στις τιμές των νέων καλλιεργειών από αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τους μηδενικούς δασμούς για τα ουκρανικά σιτηρά την ερχόμενη σεζόν 2023/24.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας παραιτήθηκε την Τετάρτη, επικαλούμενος απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει τις αδασμολόγητες εισαγωγές για ουκρανικά σιτηρά μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Μια εισροή σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία στα ανατολικά κράτη της ΕΕ έχει τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των αγροτών.

Εξαγωγές μαλακού σίτου ΕΕ 2022/23 σε 23,15 εκατομμύρια τόνους

Οι εξαγωγές μαλακού σίτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη σεζόν 2022/23 που ξεκίνησε τον Ιούλιο έφτασαν τους 23,15 εκατομμύρια τόνους έως τις 2 Απριλίου, έναντι 21,52 εκατομμυρίων την ίδια εβδομάδα το 2021/22, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Οι εξαγωγές κριθαριού της ΕΕ μέχρι στιγμής το 2022/23 ανήλθαν σε 4,52 εκατομμύρια τόνους, έναντι 6,33 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο, ενώ οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ ήταν 21,20 εκατομμύρια τόνοι, έναντι 12,31 εκατομμύρια πέρυσι.

Ωστόσο, η Επιτροπή είπε ότι εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την κατάρτιση στοιχείων για το εμπόριο σιτηρών από τη Γερμανία και την Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις