Κατατέθηκε τροπολογία για την άδεια πωλητών λαϊκών αγορών και παράταση προσαρμογής καταστατικών Αγροτικών Συνεταιρισμών

Τροπολογία κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

1.Προβλέπεται ο τρόπος χρηματοδότησης των επιλέξιμων, για το Αποθεματικό Προσαρμογής στο Brexit, μέτρων και ενεργειών (είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Π.Δ.Ε.).

2.Ορίζεται ως αρμόδια διαχειριστική αρχή, για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.), τα οποία χωροθετούνται εντός των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. - Δ.Α.Μ. 2021-2027 του άρθρου 5 του ν. 4872/2021.

3.Τροποποιούνται/συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 3190/1955 αναφορικά με τη λειτουργία διμελών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και ορίζονται κατά βάση ζητήματα διάρκειας αυτών (προϋποθέσεις ορισμού τους ως αορίστου χρόνου).

4.Παρέχεται η δυνατότητα ανανέωσης της ισχύος άδειας δραστηριοποίησης πωλητών λαϊκών αγορών, που έχει απολεσθεί κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, λόγω μη καταβολής του προβλεπόμενου τέλους, εφόσον πληρούνται οι οριζόμενες προϋποθέσεις (εξόφληση των σχετικών οφειλών κ.λπ.).

5.Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, η κήρυξη, με κ.υ.α., αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως, καθώς και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε βάρος αυτών, για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης και επέκτασης πολιτικών αεροδρομίων. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες του φορέα που ορίζεται στην πράξη απαλλοτρίωσης.

6.  Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η μίσθωση, έως δώδεκα μήνες, ακινήτων χωρίς δημοπρασία, εφόσον συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη μίσθωσης καταλυμάτων ενισχυτικών δυνάμεων, αρμοδιότητας Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

7.Παρατείνεται, εκ νέου από τη λήξη της (11.3.2023) και μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία, η προθεσμία εντός της οποίας οι οριζόμενοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του ν.4673/2020.

8.Καθορίζεται ο τρόπος έγκρισης (έκδοση κ.υ.α.) της τιμολογιακής πολιτικής των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. που υπάγονται στο άρθρο 3 του ν.4972/2022 καθώς και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) και αφορά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εν λόγω Οργανισμοί Λιμένων ανήκουν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και μέχρι την αξιοποίησή τους.

Αιτιολογική έκθεση
    
Άρθρο 1: Τη δυνατότητα πληρωμής μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) των μέτρων και ενεργειών που χρηματοδοτούνται από το Αποθεματικό Προσαρμογής στο « Brexit» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 2: Τον ορισμό της διαχειριστικής αρχής των διαλαμβανόμενων Προγραμμάτων.

Άρθρο 3: Το ζήτημα της διάρκειας των διμελών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.).
Στις Ε.Π.Ε. με δύο (2) εταίρους που κατέχουν ο καθένας το πενήντα τοις εκατό (50%) των εταιρικών μεριδίων είναι αδύνατο να επιτευχθεί η διπλή πλειοψηφία (εταιρικών μεριδίων και εταίρων) για την απόφαση λύσης της εταιρείας, όταν παρέλθει ο χρόνος διάρκειας που έχει οριστεί στο καταστατικό της.

Άρθρο 4:Το ζήτημα των πωλητών λαϊκών αγορών που απώλεσαν την άδεια δραστηριοποίησής τους.
Ενόψει της πληθωριστικής κρίσης του έτους 2022, μερίδα πωλητών λαϊκών αγορών δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, προς τους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ακολούθως, παρέχεται η δυνατότητα της εφάπαξ ρύθμισης των οφειλών αυτών, προκειμένου οι πωλητές να συνεχίσουν να εργάζονται νόμιμα στις λαϊκές αγορές

Άρθρο 5: Αντιμετωπίζονται ζητήματα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για έργα αναβάθμισης και επέκτασης πολιτικών αεροδρομίων.

Άρθρο 6: Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα άμεσης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών ενισχυτικών δυνάμεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως ενδεικτικά η φιλοξενία αποστολών από το εξωτερικό ή μεταφοράς προσώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικών καταστροφών, οπότε και η μίσθωση καταλυμάτων είναι κατεπείγουσα.
 Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί πρόβλημα καθώς έως σήμερα υπάρχει η ανάγκη να εξασφαλιστεί η διαμονή είτε προσώπων από αποστολές από το εξωτερικό προς υποβοήθηση του έργου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, είτε μεταφοράς προσωπικού σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.


Άρθρο 7: Η παράταση της προθεσμίας προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.).

Άρθρο 8: Η χορήγηση εξουσιοδότησης για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των Οργανισμών Λιμένων.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1 Χρηματοδότηση μέτρων και ενεργειών από το Αποθεματικό Προσαρμογής στο «Brexit» -Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 27 ν. 4914/2022

Στο άρθρο 27 του ν. 4914/2022 (Α' 61), περί μηχανισμών χρηματοδότησης, προστίθεται παρ. 5Α για τη χρηματοδότηση μέτρων και ενεργειών από το Αποθεματικό Προσαρμογής στο « Brexit», και το άρθρο 27 διαμορφώνεται ως εξής:

«5Α. α) Τα μέτρα και οι ενέργειες που είναι επιλέξιμα για το Αποθεματικό Προσαρμογής στο «Brexit» δόναται να χρηματοδοτούνται είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με τις διαδικασίες του σχετικού Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.

β) Διαχειριστική Αρχή του Αποθεματικού Προσαρμογής στο «Brexit» είναι η Μονάδα Ε' της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής του άρθρου 21. Για έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ, η σχετική απόφαση ένταξης που εκδίδεται συνιστά αυτοδίκαιη πρόταση εγγραφής στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

γ) Τα καθήκοντα του Ανεξάρτητου Ελεγκτικού Μηχανισμού, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2021 για τη θέσπιση του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit (L 357), αναλαμβάνει η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του άρθρου 17 του παρόντος.».

Άρθρο 2 Σημαντικά 'Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος - Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 42 ν. 4811/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4811/2021 (Α1 108), περί Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.), προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί το εθνικό σημείο επαφής για την παρακολούθηση των Σ.Ε.Κ.Ε.Ε. Φορέας διαχείρισης των Σ.Ε.Κ.Ε.Ε. που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (Ε.Υ.Δ.Ε. Β.Ε.Κ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για τα έργα που εντάσσονται εξ αρχής ή σε επόμενο στάδιο σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2014 - 2020 ή σε Πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. 2021 - 2027, ol αρμοδιότητες διαχείρισης και ελέγχου ασκούνται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Για τα Σ.Ε.Κ.Ε.Ε. τα οποία χωροθετούνται εντός των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, που συνοδεύουν το Πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. - Δ.Α.Μ. 2021-2027, ως αρμόδια διαχειριστική αρχή ορίζεται η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. - Δ.Α.Μ. 2021 - 2027, του άρθρου 5 του ν. 4872/2021 (Α’ 247).».

Άρθρο 3

Ρυθμίσεις για τη διάρκεια διμελών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6Α ν. 3190/1955

Στην περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 6Α του ν. 3190/1955 (Α' 91), περί διάρκειας των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), προστίθεται ειδική ρύθμιση ως προς τις διμελείς ΕΠΕ, και το άρθρο 6Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 6Α Διάρκεια εταιρίας

1. Η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου ή αόριστη.

2. Αν η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου, αυτή ορίζεται στο καταστατικό και αποδίδεται σε έτη.

3. Η διάρκεια της εταιρείας είναι αόριστη, εφόσον:

α) έχει οριστεί ρητά στο καταστατικό ως αόριστη,

β) έχει παρέλθει ο χρόνος διάρκειας που έχει οριστεί στο καταστατικό και οι εταίροι δεν αποφασίσουν τη λύση της εταιρείας ή εφόσον πρόκειται για διμελή εταιρεία, ο ένας εκ των εταίρων που κατέχει τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των εταιρικών μεριδίων δεν επιδώσει στον άλλο εταίρο, εντός του τελευταίου εξαμήνου της διάρκειας που έχει οριστεί στο καταστατικό, έγγραφη δήλωση ότι επιθυμεί τη λύση της εταιρίας με την πάροδο του χρόνου της διάρκειάς της.».

Άρθρο 4

Ρύθμιση ζητημάτων απώλειας θέσεων σε λαϊκές αγορές λόγω μη πληρωμής τέλους δραστηριοποίησης - Προσθήκη παρ. 17 άρθρου 66 ν. 4849/2021

Στο άρθρο 66 του ν. 4849/2021 (Α' 207), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 17 ως εξής:

«17. Ol πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21, απώλεσαν την άδεια δραστηριοποίησής τους μετά την 1η Φεβρουάριου 2022 λόγω μη καταβολής του τέλους του άρθρου 23, δύνανται να ανανεώσουν την ισχύ της, αν: α) εξοφλήσουν το σύνολο των σχετικών οφειλών τους, μέχρι την 31η Μαΐου 2023, και β) πληρούν τις προϋποθέσεις ανανέωσής της.».

Άρθρο 5

Κήρυξη απαλλοτρίωσης για έργα αναβάθμισης και επέκτασης πολιτικών αεροδρομίων

Προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 7Α ν. 2882/2001

Στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α' 17), προστίθεται παρ. 9 ως εξής:

«9. Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως, καθώς και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε βάρος αυτών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εσωτερικών για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης και επέκτασης πολιτικών αεροδρομίων, που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες του φορέα που ορίζεται στην πράξη απαλλοτρίωσης και θεωρείται κατεπείγουσα, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των παρ. 1 έως και 6.

Μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβαίνει στην τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη το όριο της απαλλοτρίωσης που κηρύχθηκε κατ' εφαρμογή του παρόντος και σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του έργου, στο οποίο αφορά η απαλλοτρίωση.».
Άρθρο 6

Τρόποι διενέργειας μισθώσεων - Τροποποίηση περ. στ) παρ. 2 άρθρου 3 ν. 3130/2003 Στην περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3130/2003 (Α' 76), περί μισθώσεων, προστίθεται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και η περ. στ) διαμορφώνεται ως εξής:

«στ) συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη μίσθωσης καταλυμάτων ενισχυτικών δυνάμεων, αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η μίσθωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, ή».

Άρθρο 7

Παράταση προθεσμίας προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 36 ν. 4673/2020

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4673/2020 (Α' 52), παρατείνεται, από τη λήξη της, η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ), και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τις 30.9.2023. Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παράγραφος 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ.».

Άρθρο 8

Καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής των Οργανισμών Λιμένων - Εξουσιοδοτική διάταξη Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών εγκρίνεται η τιμολογιακή πολιτική των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4972/2022 (Α' 181), καθώς και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί, ύστερα από απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, με την υπ' αρ. 222/5.11.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (θ' 2996), στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η ως άνω έγκριση αφορά στο χρονικό διάστημα που οι Οργανισμοί Λιμένων ανήκουν στην κυριότητα του Ταμείου και μέχρι την αξιοποίησή τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις