Δενδρώδεις καλλιέργειες: Σε απόγνωση οι παραγωγοί για τις ζημιές από τον ανοιξιάτικο παγετό
Δενδρώδεις καλλιέργειες: Σε απόγνωση οι παραγωγοί στη Θεσσαλία για τις ζημιές από τον παγετό

Οι επιπτώσεις από τον παγετό για τους παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας είναι μεγάλες, όπως, προκύπτει από τις επισκέψεις των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την αξιολόγηση των προβλημάτων κυρίως σε δενδροκαλλιέργειες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για δυο βράδια την περασμένη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ολοσχερή καταστροφή, σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, ροδακινιές, βερικοκιές, αχλαδιές κ.α), που άλλες ήταν σε ανθοφορία και άλλες σε στάδιο καρπόδεσης. Ήδη έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους πληγέντες παραγωγούς να αναμένουν αποζημιώσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα του Δήμου Τεμπών, Κώστας Μητροδήμος, έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές στην παραγωγή του αμυγδάλου:

“Είμαστε σε απόγνωση καθώς για άλλη μια χρονιά είδαμε την παραγωγή μας να καταστρέφεται εξαιτίας του παγετού. Η μόνη χρονιά που πήραμε παραγωγή μετά το 2017 ήταν η περσινή. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να πουλήσουμε τα αμύγδαλα, τα οποία παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες μας. Ήρθε τώρα και ο παγετός για να μας αποτελειώσει. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα μας έδιναν κάποια ενίσχυση μέσω του προγράμματος De minimis, τελικά δεν πήραμε τίποτα, μόνο λόγια!!! Ελπίζουμε στον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσουν για την ζημιά που έχουμε υποστεί και είναι ολική, όπως, έγινε πέρυσι με τους παραγωγούς πορτοκαλιών στο Άργος. Σε μια περιοχή που επιδοτούνται οι ανεμομείκτες και καλώς γίνεται. Περιμένουμε από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πιέσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε, ο ΕΛΓΑ να δείξει ταχύτερα αντανακλαστικά, να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και κυρίως να δρομολογήσει, όπως έπραξε με τις ζημιές του 2021, πληρωμή προκαταβολών και εξόφληση των πληγέντων πριν τη λήξη του έτους“.

Ίδια εικόνα και στη Φλώρινα

Ο παγετός των τελευταίων ημερών επέφερε ζημίες στις καλλιέργειες του ροδάκινου στην περιοχή του Αμυνταίου. Οι αγρότες για ακόμη μία χρονιά είναι σε απόγνωση, βλέποντας τις δεντροκαλλιέργειες τους να έχουν χτυπηθεί από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή πάνω στην ανθοφορία τους.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου: «Η μετεωρολογική κατέγραψε θερμοκρασίες -4, με 90% υγρασία, θερμοκρασία όπου ανάλογα με τα σημεία του κάμπου έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Το θέμα έχει αναγνωριστεί από τον ΕΛΓΑ, ήρθαν και έκαναν μια προεκτίμηση».

Τα τελευταία 3-4 χρόνια η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες των αγροτών, προκαλώντας σημαντικό οικονομικό πρόβλημα.

Οι αγρότες μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, θα πρέπει να δηλώσουν τις απώλειες που είχαν στα αρμόδια γραφεία του ΕΛΓΑ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις